NJUJORK TAJMS: Plamen „progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu“ – VIDEO

Advertisement

Požar

printskrin: Youtube/Katelyn Hertel

O velikom požaru koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu, izvestili su brojni američki mediji, od kojih je većina ocenila da je izgorelo “istorijsko zdanje”.

Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Većina ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

Njujork tajms piše da je plamen “progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu” na Menhetnu, koja igra važnu ulogu u srpskoj zajednici u Njujorku samo nekoliko sati nakon što su vernici ispunili klupe za uskršnju liturgiju.

[adsenseyu1]

Njujork post navodi da su vernici užasnuto gledali kako gori “istorijska crkva” nakon proslave Uskrsa uz fotografiju naslovne strane štampanog izdanja na kojoj piše “Sveti pakao, 161. godinu stara crkva izgorela”.

Taj medij navodi i da je jedna od prolaznica, koja se zatekla na licu mesta na putu do posla, opisala da je požar bio toliko snažan da je počela da se znoji dok su ljudi ispred crkve vrištali “na raznim jezicima”.

[adsenseyu1]

Njujork post prenosi izjavu Alekse Velića (31), čiji je Ljubenko očuh, da je moguće da su požar izazvale sveće ističući da je njegov otac dobro.

Na svom sajtu Dejli njuz navodi da je “razbuktali pakao prošao kroz crkvu”, a da je plamen zahvatio krov pre nego što su stigli vatrogasci.

Vol strit džurnal je, takođe, izvestio o “razbuktalom požaru” koji je uništio srpsku crkvu u Njujorku dok je ABC njuz objavio brojne fotografije i snimke okačene na društevnim mrežama uz naglasak da nema povređenih u požaru.

AMC njuz ističe da su vernici i drugi posmatrači bili u šoku dok su svedočili kako plamen potpuno guta istorijsku građevinu.

Skoro svi mediji podsetili su da crkva potiče iz 19. veka.

Pogledajte video:

(Tanjug, telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NJUJORK TAJMS: Plamen „progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu“ – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.