OPASNA TAKTIKA TERORISTA OD KOJE STREPI EVROPA: Nakon vozila smrti okrenuli su se NOVOJ METODI

Zločin

foto: Printscreen Twitter

Jedan je muškarac napao vojnike nožem u petak u Briselu uzvikujući „Alahu Akbar“ pre nego je ubijen, a tužilaštvo je napad ocenilo „terorističkim“, dok je drugi uhapšen u Londonu nakon što je mačem ranio policajce ispred Bakingemske palate.

Do ta dva napada došlo je u kontekstu nizanja džihadističkih napada u Evropi, dok se veliki mirovni marš predviđa za subotu popodne u Barseloni, nedelju dana nakon napada u Barseloni i Kambrilsu u kojima je poginulo 15 osoba a više od 120 je povređeno.

„Verujemo da se radi o terorističkom napadu“, rekla je portparolka belgijskog saveznog tužilaštva povodom napada u Briselu.

Napadač protiv koga su vojnici upotrebili vatreno oružje „preminuo je“, dodala je ona. Dvaput je uzviknuo „Alahu Akbar“ napadajući dva vojnika od kojih je jedan lakše ranjen“.

Belgijski mediji objavili su da je napadač somalijskog porekla i da ima oko 30 godina. Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad.

Do napada je došlo nakon 20 sati na bulevaru u središtu glavnog grada Belgije, blizu glavnog trga Grand Placea, jedne od „osetljivih“ zona gde patroliraju naoružani vojnici zbog terorističke pretnje u Belgiji. To je prisustvo pojačano nakon napada 22. marta 2016. kad su ubijene 32 osobe a povređene 150.

Belgija je tada bila meta dvostrukog napada samoubice Islamske države što se smatra najtežim napadom ikada počinjenim u Belgiji.

Otada je bila poprište nekoliko napada na vojnike i policajce. Alžirac koji živi u Belgiji napao je mačetom i ranio 6. avgusta 2016. dve policajke u gradu Šarloa uz povike „Alahu Akbar“ pre nego je ubijen. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Držao ga ispod kreveta 10 godina: Nije znao da džinovski BISER vredi 100 MILIONA dolara! – VIDEO

U Londonu je policija objavila tokom noći da je muškarac uhapšen za napad pred Bakingesmkom palatom pritvoren u okviru „Terrorism Act 2000“, britanskih protivterorističkih zakonskih propisa. Ima između 20 i 30 godina.

Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palate gde se nije nalazila kraljica Elizabeta II, koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral.

„Policajci su primetili veliki mač u njegovom automobilu i krenuli da ga uhapsei. Tokom operacije privođenja dva policajca su lakše ranjena u ruku“, saopštila je britanska policija. Primili su prvu pomoć i nekoliko sati kasnije pušteni iz bolnice.

Kako prenosi BBC, policijski izvori tvrde da je vitlao velikim mačem dužine 120 centimetara.

Velika Britanija je teško pogođena terorizmom ove godine s tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država. U Londonu su napadači upotrebili dvaput vozilo usmerivši ga na prolaznike i potom ih napali noževima, u martu (pet mrtvih) i junu (osam mrtvih). U maju jedna se osoba raznela bombom kućne izrade na izlasku s koncerta u Mančesteru pri čemu su poginule 22 osobe.

Ovo je MAGIJA: Pogledajte verovatno najboljeg BARMENA na svetu! – VIDEO

U Finskoj je napad nožem ocenjen terorističkim, a poginule su dve osobe, dok ih je osam ranjeno.

U Holandiji je koncert američke rok grupe „Alah-Las“ otkazan zbog „konkretne“ informacije iz Španije o planiranom napadu.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Jutarnji list)

Budite prvi sa komentarom na članku "OPASNA TAKTIKA TERORISTA OD KOJE STREPI EVROPA: Nakon vozila smrti okrenuli su se NOVOJ METODI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.