Otkriće veka: U SRBIJI pronađeno NAJBOGATIJE nalazište zlata i bakra NA SVETU!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kod Bora se nalazi najbogatije nalazište bakra, dokazali Kanađani.

Kanadska kompanija „Nevsun“ okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu, pišu „Večernje novosti„.

Prema saznanjima tog lista, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi.

[adsenseyu5]

Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim, navode „Novosti“.

U Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije „Novosti“ ukazuju da je „Nevsun“ dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Da li je Severna Koreja zbog OVOGA na meti: Ispod zemlje se krije 10.000 MILIJARDI DOLARA?!

Prema podacima lista „Novosti“, postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se „naslanjaju“ na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu „Nikoličevo“, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija „Froport Mekmoran„, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

[adsenseyu1]

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom „Rio Tinto„, koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čukaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Otkriće veka: U SRBIJI pronađeno NAJBOGATIJE nalazište zlata i bakra NA SVETU!"

  1. steta je jedino sto ce to eksploatisati opet stranci a za uzvrat zaposlice nase ljude koji ce im raditi za mizeriju

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.