Patrijarh Irinej: Ako nam neko nešto otima, šta nam preostaje nego da se branimo silom

Advertisement

Ilustracija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas da bi članstvo Kosova u Unesku bila tragedija kulture u svetu i da će crkva braniti silom ukoliko se nešto otima silom.

Poglavar SPC rekao je novinarima u Beogradu da očekuje da će danas u Pariz, gde bi na Generalnoj konferenciji Uneska trebalo da se glasa o predlogu za prijem Kosova u tu organizaciju, progovoriti savest koja je na strani Srbije.

Na pitanje da li priliči duhovnicima da pozivaju na silu, patrijarh je kazao da „Crkva blagosilja odbrambene ratove“.

„Rat jeste zlo, ali kada nam neko nešto otima moramo da se branimo. Ako se nešto otima i ako ne možete milom da se odbranite, šta nam preostaje nego da se branimo silom“, rekao je patrijarh SPC.

On je naveo da je to u duhu hrišćanstva i svega verskog.

Patrijarh očekuje da će na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu danas progovoriti savest mnogih, a savest je, kaže, na strani Srbije.

„Ukoliko to ne bude, onda će to biti tragedija kulture u Evropi i Americi“, rekao je patrijarh novinarima u pauzi bilateralnog međuverskog dijaloga Srbije i Indonezije.

[adsenseyu1]

„Veronauka obavezna za one koji se opredele“

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da veronauka treba da bude obavezna za sve one koji se za nju opredele, dodajući da crkva ne želi da je nameće silom.

„Za one koji se opredele da bude obavezna, a za druge ne znam kakvu će zamenu oni dobiti, da li neku filozofiju, etiku… jer ne želimo da namećemo veronauku silom nikome, ni roditeljima, ni deci“, rekao je patrijarh novinarima odgovarajući na pitanje da li veronauka treba da bude obavezna.

Navodeći da se deca opredeljuju kako roditelji odluče, patrijarh je rekao da je našem obrazovanju i prosveti potrebno da se podigne moral u školama, a što je, prema njegovim rečima, najviše obaveza veronauke.

Kako je rekao, drugi predmeti i profesori predaju svoje predmete i niko se ne obraća na ono što predstavlja život.

„Zato sam predložio dve stvari – da veronauka bude obavezna za one koji se opredele za nju i da se, kao što je to u drugim slučajevima, i kod drugih država i naroda, najmanje dva časa veronauke sa etikom, uvede u škole“, rekao je patrijarh.

Kako je naveo, to je njegova želja, ali posebno potreba društva.

(beta, tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Patrijarh Irinej: Ako nam neko nešto otima, šta nam preostaje nego da se branimo silom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.