Patrijarh IRINEJ: Ja prvi put čujem da je bila planirana poseta pape Franje Srbiji!

Advertisement

Ilustracija

foto: Marko Todorović

Patrijarh Irinej reagovao je ekskluzivno za „Blic“ na jučerašnju izjavu zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta da je poglavar Rimokatoličke crkve u maju trebalo da poseti našu zemlju.

– Ja prvi put čujem da je poseta pape Franje Srbiji bila planirana za 21. i 22. maj. Srpska pravoslavna crkva nema takvu informaciju – izjavio je patrijarh Irinej.

– Bilo je predviđeno da papa Franja bude u Srbiji 21. i 22. maja i jedna od stanica trebalo je da bude i Subotica, ali je poseta otkazana s razlogom jer je premijer Vučić objavio vanredne izbore.

Svakako da u vreme kampanje nije dobro govoriti o poseti pape – rekao je juče u Subotici Nemet, novoizabrani predsednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija.

[adsenseyu1]

Biskup Nemet: Papina poseta bila je planirana za maj, ali je otkazana jer je premijer Aleksandar Vučić objavio izbore.

On je ocenio da “postoji šansa i dobra politička volja svih u Srbiji da papa Franja dođe u posetu”.

– Predsednik Nikolić i premijer Vučić otvoreni su po tom pitanju i žele da se poseta realizuje, a patrijarh Irinej je rekao da će posle sabora u maju dati svoje mišljenje – rekao je Nemet.

Međunarodna biskupska konferencija održana je u Subotici od 14. do 16. marta, a učesnici su bili devetorica katoličkih biskupa iz Srbije, sa Kosova, iz Makedonije i Crne Gore.

Na skupu je bilo reči i o restituciji, a ocena je da je proces vraćanja imovine crkvama znatno ubrzan.

– U Zrenjaninu je 75 odsto objekata i pet odsto poljoprivrednog zemljišta vraćeno. Sremska biskupija je dobila 70 odsto zemljišta, ali Beograd još uvek nije dobio ništa jer su tamo u pitanju samo zgrade – rekao je biskup Nemet.

[adsenseyu1]

SPC: Tu vest je lansirao zrenjaninski biskup

Srpska pravoslavna crkva (SPC) demantovala je danas da je za maj ove godine bila zakazana poseta pape Franje Srbiji i da je čak dogovoren i protokol te posete.

U saopštenju portparola SPC episkopa bačkog Irineja navodi se da je tu vest „lansirao“ zrenjaninski biskup Laslo Nemet, a da je isti izvor naveo i da je ta poseta posle otkazana zbog predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

„Ova vest zvuči sasvim neverovatno, u stilu biskupa Nemeta, poznatog i odranije, jer je za maj ove godine planirana i dogovorena poseta pape Franje Carigradu, gde treba da učestvuje na velikom međunarodnom skupu crkvenih poglavara, šefova i predstavnika država i humanitarnih organizacija“, rekao je episkop bački Irinej.

Episkop bački Irinej u saopštenju je naveo da je takođe ranije planiran, tokom papine posete Carigradu, odvojeni susret sa patrijarhom vaseljenskim Vartolomejem.

Dodaje se i da je tu informaciju demantovao i patrijarh Irinej i kabinet predsednika Srbije.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Patrijarh IRINEJ: Ja prvi put čujem da je bila planirana poseta pape Franje Srbiji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.