POLJSKA sprema 35.000 dobrovoljaca Teritorijalne odbrane zbog „ruske pretnje“

Advertisement

Ilustracija

Poljska će na jesen početi da prima prijave prvih, od predviđenih 35.000, dobrovoljaca Teritorijalne odbrane čiji će cilj biti odvraćanje navodne ruske pretnje.

„Prijavljivanje za prve pripadnike Teritorijalne odbrane počeće u septembru“, izjavio je ministar odbrane Antoni Maćjerevič u Ostrodi, na severu Poljske, na konferenciji o paravojnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, komandna struktura i najviša imenovanja u Teritorijalnoj odbrani biće odlučeni u aprilu iduće godine.

U Teritorijalnoj odbrani biće civili koji će proći vojnu obuku, a ta formacija treba da odvrati Rusiju da zauzme poljsku teritoriju putem infiltracije, kao što je učinjeno u Ukrajini, navodi AFP.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

„Snage teritorijalne odbrane su naš odgovor na pretnju povezanu sa hibridnim ratom“, izjavio je Gžegorž Kvašnjak, kome je povereno formiranje tih snaga.

Prema njegovim rečima, očekuje se da svaka od 16 poljskih pokrajina ima po jednu jedinicu teritorijalne odbrane na nivou brigade, a Mazovija, kao najveći i najnaseljeniji region – dva.

Prioritet u formiranju tih snaga biće stavljen na istočne pokrajine – Podlahija, Lublin i Potkarpatje – za koje se smatra da su najizloženije ruskom pritisku.

Poljska već ima jednu paravojnu formaciju – „Strelec“ – sa oko 12.000 dobrovoljaca, koja ovog meseca treba da učestvuje u velikoj vojnoj vežbi NATO-a pod nazivom „Anakonda“.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "POLJSKA sprema 35.000 dobrovoljaca Teritorijalne odbrane zbog „ruske pretnje“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.