Predsednik Francuske traži da evrozona dobije svoju vladu i parlament!

Advertisement

Vlada i parlament za evrozonu

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas na formiranje vlade evrozone, a građane da obnove svoju veru u evropski projekat, oslabljen krizom u Grčkoj.

Oživljavajući ideju koju je prvi izneo bivši šef Evropske komisije Žak Delor, Oland je predložio „vladu evrozone sa specifičnim budžetom, kao i parlamentom kako bi se obezbedila njena demokratska kontrola”.

Francuski predsednik je rekao da je 19 država članica evrozone izabralo da se priključi monetarnoj uniji, jer je to u njihovom interesu i da nijedna nije „preuzela odgovornost da iz nje izađe”, preneo je Rojters.

„Ovaj izbor poziva na jačanje organizacije, unapređenu zaštitu država koje će o njoj odlučiti”, istakao je Oland.

Članice evrozone su trenutno okupljene u neformalnom telu, Evrogrupi, koju čine njihovi ministri finansija, a kojom predsedava holandski ministar finansija Jeren Dajslblom.

„Ono što nam preti nije previše Evrope već njena nedovoljnost”, napisao je Oland u autorskom tekstu za Journal du dimanshe.

Oland je istakao da je Evropa dopustila da njene institucije oslabe i priznao da se 28 država članica Evropske unije „bori da pronađe zajedničku osnovu da krene napred”.

„Parlamenti ostaju previše udaljeni od diskusija. A ljudi okreću leđa pošto su previše puta zaobilaženi”, naveo je Oland.

Prema njegovim rečima, populistički pokreti su iskoristili razočarenje Evropljana u evropske institucije i konfrontiraju se sa Evropom „jer se plaše sveta, jer žele povratak podela, zidova i ograda”.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Francuske traži da evrozona dobije svoju vladu i parlament!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.