Predsednik TURSKE menja stav? Želimo da poboljšamo odnose sa RUSIJOM

Advertisement

Turska

foto: Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da želi da poboljša odnose sa Rusijom, ali da mu nije jasno kakav „prvi korak“ Moskva očekuje od Ankare.

Osim toga, on je izjavio i da obe strane treba zajednički da rade na poboljšanju odnosa, prenosi Rojters.

Erdogan je na konferenciji za novinare u Izmiru izrazio zabrinutost zbog „žrtvovanja“ njihovih odnosa zbog „greške pilota“.

Tako je nazvao incident iz novembra prošle godine kada je Turska oborila ruski vojni avion za koji Ankara tvrdi da je narušio turski vazdudšni prostor.

Osim toga, Erdogan je pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel na „zdrav razum“ dva dana pre glasanja u Bundestagu o rezoluciji kojom se priznaje „turski genocid nad Jermenima“, što Ankara poriče.

[adsenseyu1]

Erdogan je novinarima u Izmiru pre odlaska u posetu afričkim zemljama, tokom telefonskog razgovora s Merkelovom preneo svoju zabrinutost i negodovanje Turske zbog te rezolucije.

„Ako Budenstag (parlament) usvoji rezoluciju i padne u tu zamku, onda će se pogoršati naši odnosi s Nemačkom u kojoj živi oko tri miliona Turaka i koja je naš saveznik u NATO-u“, rekao je Erdogan.

Rezoluciju pod nazivom „Sećanje i komemoracija genocida nad Jermenima i drugim hrišćanskim manjinama pre 101. godinu“, predložili su poslanički odbori vladajuće koalicije kao i deo opozicije.

O toj rezoluciji će se glasati u četvrtak.

[adsenseyu1]

Turska i Jermenija se spore oko masakra nekoliko stotina hiljada Jermena za vreme otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu. Jermenija smatra taj masakr genocidom, dok to Turska žestoko odbacuje, tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Istoričari procenjuju da je u otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik TURSKE menja stav? Želimo da poboljšamo odnose sa RUSIJOM"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.