Premijer Turske Ahmet Davutoglu: Naredbu za obaranje ruskog aviona DAO SAM JA! – VIDEO

Advertisement

Premijer Turske

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkrio je da je lično naredio obaranje aviona koji je navodno povredio turski vazdušni prostor.

Kako prenose turski mediji, iz kontrole leta je deset puta poslato upozorenje ruskoj letelici.

“Uprkos upozorenjima, morali smo da uništimo taj avion. Turske oružane snage su izvele napad, po mom naređenju“, rekao je Davutoglu pred članovima svoje partije AKP.

Prema njegovim rečima, takva odluka je doneta u skladu sa pravima i dužnostima državnih zvaničnika. Uprkos tome, naglasio je da je Rusija prijatelj Turske i da zvanična Ankara ne želi prekid komunikacije sa Rusijom. Ipak, i dalje ostaje pri tvrdnji da Turska mora da štiti svoj vazdušni prostor.

S obzirom na brzinu kojom se sve odigralo, teško je oceniti Davutogluov potez i ovu izjavu, prenosi Sputnjik.

[adsenseyu1]

Sama Ankara je saopštila da je ruski avion bio u njihovom vazdušnom prostoru 17 sekundi. U analizi događaja, Sputnjik piše kako je teško zamisliti vojno osoblje kako u tako kratkom vremenu kontaktiraju nadređene i još odlučuju da ispale projektil.

Sve to, prenose ruski mediji, podržava tvrdnju ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, da je cela akcija unapred smišljena.

„Imao sumnje da to nije bilo slučajno, već liči na planiranu provokaciju. Mi ne planiramo rat sa Turskom, naš stav prema turskom narodu nije promenjen. Sve zamerke se odnose na vrh države“, rekao je Lavrov.

I premijer Davutoglu i predsednik Redžep Tajip Erdogan nastavljaju da brane potez Turske da obori ruski suhoj pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi je uspešno spasen.

(sputniknews.com)

[adsenseyu1]

4 komentara na "Premijer Turske Ahmet Davutoglu: Naredbu za obaranje ruskog aviona DAO SAM JA! – VIDEO"

 1. Radomir Jovanovic | 26. novembra 2015. u 18:34 | Odgovori

  Za nekoliko dana nece te biti medju zivima,.

  • Milos Milosavljevic | 27. novembra 2015. u 02:05 | Odgovori

   Mozda ce da umre od misterioznog izliva krvi u mozak? Ili iznenadnog prestanka rada srca? Ili ce ga jednostavno roknuti u sred bela dana. Kako god. KGB ce naci nacina.

 2. Sam sebi je presudio

 3. Мали Душан | 12. decembra 2015. u 01:14 | Odgovori

  Па довољно је осион,а паметан није, да мора знати шта је тиме рекао.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.