Primer IRSKE za nova USTAVNA REŠENJA u vezi Kosova?

Advertisement

mapa

Foto: printscreen/wikipedia

„Srbija bi trebalo da uzme u razmatranje primer Irske za nova ustavna rešenja u vezi s pitanjem Kosova pošto bi ono moglo da bude prihvatljivo za EU i njene članice. Ne bi predstavljalo eksplicitno priznavanje Kosova već konstatovanje činjeničnog stanja“, sugerisala su Nedeljniku dva različita izvora u EU institucijama da bi Beograd trebalo da iskoristi priliku koja se ukazuje sa Bregzitom.

Pregovori Srbije o članstvu u EU idu sporo ali se pomeraju, korak po korak. S druge strane, Kosovo, koje je samo godinu i po dana posle Crne Gore proglasilo nezavisnost, prošle godine je tek potpisalo SSP i tu će ostati „zaglavljeno“ do daljeg, dok je Podgorica blizu da otvori sva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU. Štaviše, i pored desetogodišnjeg prisustva Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks), Kosovari su jedini na prostoru Zapadnog Balkana koji i dalje moraju da traže vize da bi putovali u zemlje EU.

[adsenseyu5]

Potpisniku ovih redova nemački visoki diplomata Volfgang Išinger, član „trojke“ – sa Frenkom Viznerom i Aleksandrom Harčenkom – koja je vodila dodatne pregovore o konačnom statusu Kosova, u više navrata je podvlačio da je za EU jednako važno rešenje za status Kosova koliko i jedinstvena pozicija unutar EU i očuvanje transatlantskog jedinstva. U tom stavu Išinger je imao punu podršku svog šefa, tadašnjeg ministra spoljnih poslova Valtera Štajnmajera, visokog predstavnika EU Havijera Solane i još nekoliko političara visokog ranga, poput šefova diplomatije Italije i Španije Masima D’Aleme i Migela Anhela Moratinosa. Međutim, EU nije uspela da postigne jedinstvo pre nego što je Kosovo na mig Vašingtona proglasilo nezavisnost. Nema ga ni danas, jer ako je zrno šanse postojalo da se zajednički stav postigne pre jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, posle 17. februara 2008. ono je kompromitovano u potpunosti. Priština će platiti ko zna koliko visoku cenu te nepromišljene odluke Bušove administracije i nestrpljivosti albanskih lidera.

Pre nego što objasnimo zašto Španija, ali ni Kina ni Rusija ne mogu i neće priznati Kosovo, čak ni u slučaju da to Srbija uradi sutra, iznosimo rešenje koje bi zvaničnom Beogradu, ma ko bio na vlasti, omogućilo da otvori vrata članstva u EU i istovremeno da obezbedi častan izlazak iz svakodnevnog političkog manipulisanja Kosovom.

„Srbija bi trebalo da uzme u razmatranje primer Irske za nova ustavna rešenja u vezi s pitanjem Kosova pošto bi ono moglo da bude prihvatljivo za EU i njene članice. Ne bi predstavljalo eksplicitno priznavanje Kosova već konstatovanje činjeničnog stanja i bilo bi, na neki način, primena istog recepta za problem s kojim se EU već suočavala i koji će postati još više medijski atraktivan zbog izlaska Velike Britanije iz EU“, sugerisala su Nedeljniku dva različita izvora u EU institucijama da bi Beograd trebalo da iskoristi priliku koja se ukazuje sa Bregzitom.

Frans pres: Počinje borba Zapada i Rusije za BALKAN, evo šta je glavni RAZLOG

Vrlo brzo ćemo imati Irsku, članicu EU koja se nije odrekla svog prava na Alster i Severnu Irsku, koja će zajedno sa Velikom Britanijom biti izvan EU. Na irsko ostrvo se vraća vidljiva granica. Koliko vidljiva, zavisi od pregovora Brisela i Londona i fleksibilnosti Dablina i Belfasta. S obzirom na to da će srpske vlasti morati da menjaju Ustav, zbog usklađivanja sa tekovinama EU, čini se da bi to bila idealna prilika i da se definiše pitanje Kosova u najvišem pravnom aktu naše zemlje na način koji neće biti prepreka na putu ka članstvu u EU već sredstvo za njegovo uspešno prevazilaženje. U tom kontekstu irski ustav je „zvezda vodilja“…

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/izvor:Nedeljnik.rs)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Primer IRSKE za nova USTAVNA REŠENJA u vezi Kosova?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.