Putin: Gasovod „Turski tok“ u punoj meri odgovara interesima Rusije i Turske!

Advertisement

Intervju

Turski tok ne gubi dinamiku, projekat odgovara interesima Rusije i Turske, ali mu je potrebno pažljivo razmatranje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ne mogu da se saglasim s tim da Turski tok gub zamah. Tako veliki projekat ne može da se razvije i usaglasi odjednom“, rekao je ruski predsednik.

Kako je dodao, projekat ima suviše pravnih, tehničko-ekonomskih, tehnoloških i organizacionih pitanja, uključujući i broj linija gasovoda, uzimajući u obzir realne potrebe u smislu kupovine i transporta gasa, koje treba rešiti zajedno sa turskim kolegama.

„Što ih kvalitetnije odradimo, tim brže ćemo, s manjim rizicima i gubicima resursa, realizovati planirano, obezbediti nesmetanu isporuku ruskog gasa direktno turskim potrošačima. Glavno je da taj projekat u punoj meri odgovara interesima Rusije i Turske. U tome se slažem sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom“, rekao je Putin.

On je ukazao na to da je na tempo pregovora uticala politička situacija u vezi sa izborima u Turskoj, ali da je ruska strana imala razumevanje za to. U Moskvi smatraju da će nova vlada Turske u kratkom roku moći da usaglasi ključne momente međudržavnog sporazuma o izgradnji Turskog toka.

Putin je predočio da će Turski tok omogućiti ruskom gasu da stigne na tursko-grčku granicu, praktično na granicu EU, gde će moći da ga kupuju evropski potrošači.

„A zemaljama koje su odbile da učestvjju u izgradnji novog energetskog puta ostaje da obračunavaju gubitak profita“, citirala je Putina agencija Interfaks.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin: Gasovod „Turski tok“ u punoj meri odgovara interesima Rusije i Turske!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.