Roza BALFUR: „Velika Britanija će se verovatno RASPASTI“

Advertisement

Prognoza

foto: YouTube printscreen

Odluka Britanaca da izađu iz Evropske unije doneće poražavajuće rezultate, prvenstveno za samu Veliku Britaniju, ocenila je analitičarka Nemačkog maršalovog fonda Roza Balfur.

Veliku Britaniju očekuju „haotični dani“, rekla je Balfur, a kada je reč o posledicama Bregzita po Evropsku uniju, smatra da će na prvom mestu to zadati težak udarac nastavku evropskih integracija.

[adsenseyu1]

„”Velika Britanija će se verovatno raspasti. Škotska je već odlučila da će tražiti nezavisnost, a Severna Irska ujednjenje sa Irskom. Premijer Velike Britanije već je najavio ostavku, a Torijevci ( britanska Konzervativna stranka) će se najverovatnije podeliti. Dakle, u pitanju su ogromne posledice“”, objasnila je Balfur.

Foto: ReutersFoto: Reuters

 

Ona smatra da, kratkoročno gledano, EU lideri mogu da odgovore na ovu situaciju tako što će, kao što su već učinili u prvim reakcijama, insistirati na jedinstvu preostalih 27 zemalja članica i pridržavati se člana 50 Evropskog Ugovora.” Na dugoročnom planu, mora da dođe do novog projekta, nove ideje, nove inicijative koja će približiti građane Evrope Evropskoj uniji“, istakla je Balfur napominjući da je referendum u Velikoj Britaniji pokazao pukotine u društvu.

[adsenseyu6]

„Važno je da se dođe do dugoročne ideje šta se želi od Evrope, a to se na prvom mestu odnosi na demokratiju, odnosno zdravlje demokratije u Evropi, ne samo u evropskim institucijama, već i na nacionalnim nivoima. Ukoliko se u tome uspe Evropa će se verovatno obnoviti, naći novi razlog za postojanje. U suprotnom mislim da će evropski projekat biti u ozbiljnom riziku“”, objašnjava Balfur.

Pored ozbiljnih političkih posledica, analitičarka Nemačkog maršalovog fonda, organizacije koja se bavi evroatlanstkim analizama i strategijama, smatra da će Velika Britanija podneti i težak ekonomski udarac kao posledicu izlaska iz EU.

Ekonomske posledice osetice i EU, kaže Balfur, i očekuje da će to podstaći EU da nastavi sa reformama u toj oblasti. Ne očekujem velike promene u EU u narednih nekoliko godina. Radiće se uglavnom o kriznom menadžmentu, što EU može da iznese.

Ekonomija će biti problematična, ali očekuje se da će Velika Britanija biti ta koja će podneti težak udarac, a da će uticaj na EU biti nešto lakši”, navodi Rosa Balfur.

Upitana kako vidi mogući uticaj Bregzita na politiku proširenja EU, Balfur navodi da je Velika Britanija bila veliki pobornik stabilnosti Balkana i proširenja na Balkan. Međutim, nove okolnosti, i odnos Britanaca prema pitanju imigracije, stvorio je situaciju da je gotovo svejedno kako bi ostanak ili izlazak Velike Britanije utiao na dalje proširenje EU.”

„Ono što je za veliku Britaniju imigracija mi to zovemo sloboda kretanja. Sloboda kretanja za građane zapadnog Balkana je takođe deo projekta proširenja. Tu je i problem vizne liberalizacije za Tursku. Britanija je prestala da bude zastupnik proširenja već pre nekog vremena“”, kaže Balfur. Ona smatra da ovaj period generalno nije pogodan za proširenje.

Prema njenim rečima, postoji još nekoliko članica koje podržavaju proširenje, tu je i dalje predanost politici proširenja, što se ogleda u inicijativama kao što su Berlinski proces, ali, kako smatra, dan pridruženja država Balkana EU nije blizu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Roza BALFUR: „Velika Britanija će se verovatno RASPASTI“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.