RUSIJA besna: Prekinite sa kršenjem primirja u SIRIJI, ili mi krećemo u akciju!

Advertisement

Intervju

foto: Tanjug/AP

Rusija je upozorila da će sutra početi jednostrano da odgovara na kršenje prekida vatre u Siriji ako SAD odbiju da usklade pravila vođenja borbe protiv onih koji ne poštuju primirje.

General pukovnik Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba saopštio je danas da će Rusija to učiniti jer su SAD u pregovorima s Rusijom prošle sedmice odbile da koordinišu zajednički odgovor.

Ruska vojska je optuživala SAD da odugovlači s odgovorom na predlog Moskve o zajedničkom nadgledanju primene primirja u Siriji, tvrdeći da bi dalja odlaganja mogla da dovedu do novih civilnih žrtava.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice naredio povlačenje nekih borbenih aviona iz Sirije, ali je najavio da će nastaviti da se bori prv Islamske države i Nusra Fronta, povezanog s Al Kaidom. Te dve grupe isključene su iz dogovora o primirju koje je stupilo na su 27. februara.

Ruska vojska je 28. februara saopštila da se tada tek potpisano primirje za samo jedan dan prekršilo čak devet puta.

„Tokom poslednja 24 sata registrovano je devet slučajeva kršenja obustave neprijateljskih dejstava“, izjavio je tada general Sergej Kuralenko, šef ruskog koordinacionog centra u Siriji.

Ipak, Kuralenko je tada dodao da je reč o „individualnim incidentima“.

Sjedinjene Države su 12. marta saopštile da se prekid vatre u Siriji generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu, ali su osudile sirijsku vojsku za kršenje tog primirja. Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je osudio kršenje prekida vatre i napade na civile i sirijske pobunjenike u severnoj provinciji Alep.

Stiče se utisak da je potpisano primirje u Siriji samo na kratko marginalizovalo sukob SAD i Rusije po tom pitanju.

Sporadična kršenja sporazuma, kao i međusobne optužbe Moskve i Vašingtona, koji i dalje očigledno podržavaju pobunjenike odnosno Asada, pokazuju da se trenutni mir održava na staklenim nogama.

(Beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "RUSIJA besna: Prekinite sa kršenjem primirja u SIRIJI, ili mi krećemo u akciju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.