Severna Koreja zapretila napadom na SAD: Imate rok do ponedeljka!

Advertisement

Pretnja

Severna Koreja zapretila je napadom ukoliko SAD ne otkažu multinacionalne vojne vežbe, čiji je početak zakazan za ponedeljak.

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom “Ulchi-Freedom Guardian”. Cilj ovih vežbi je poboljšanje vojne spremnosti i bezbednosti u regionu, kao i održavanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Ovakve vežbe se održavaju svake godine, a Severna Koreja, takođe, svake godine preti napadom.

– Što su vežbe intenzivnije, to je potrebna i jača vojna reakcija – izjavio je predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

[adsenseyu1]

– SAD su svesne pretnji – rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta, i dodao da su vojne vežbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

Ove pretnje nisu nikakva novost za SAD, ali sad se razlikuju jer deluju mnogo ozbiljnije nego dosad.

Foto: Profimedia/AFP

– Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se puškama borili protiv američkih nuklearnih bombi. Severna Koreja je nepobediva sila i poseduje opremu koja je nepoznata ostatku sveta – poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izveštaju državne televizije u Severnoj Koreji stoji da ova zemlja nije mogla da se suprotstavi SAD u prošlosti, no ove godine može da preti napadom na američko tlo.

Foto: Profimedia/AFP/KCNA VIA KNS

– Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi – poručeno je iz Severne Koreje.

[adsenseyu1]

Severnokorejci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana. Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vežbama smatra da Kim Džong Un samo traži pažnju.

Foto: Tanjug/AP

– Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje – izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namerava da započne vežbe u ponedeljak, a one će trajati 12 dana.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Severna Koreja zapretila napadom na SAD: Imate rok do ponedeljka!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.