Sigurnost pre svega: Otvorite oči u samoposluzi i tražite SRPSKI ZNAK bezbednosti

Advertisement

Neke stvari ne idu u frižider

foto-ilustracija: pixabay.com

Ministarstvo privrede pokreće kampanju „Bezbednost nema cenu“, a cilj je da građani kupuju testirane proizvode, koji imaju srpski znak bezbednosti.

„Kampanja kreće kada je Ministarstvo privrede preuzelo sve propise EU iz ove oblasti, harmonizovano je oko 98 standarda sa EU“, rekao je pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović.

On je rekao da ministarstvo želi da pokaže građanima da ne brinu samo o firmama koje su u stečaju, već o pojedincu, potrošaču da može da kupuje bezbedne proizvode na tržištu.

Kampanja se pokreće zbog značaja i efekata primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda s ciljem podizanja svesti građana da biraju električne proizvode koji su testirani od akreditovanih institucija i privrede.

[adsenseyu5]

Jedino takvi proizvodi mogu da se nađu na domaćem i na zahtevnim inostranim tržištima. Petrović kaže da će potvrdu o bezbednosti izdavati 15 laboratorija, a da su usluge namenjene domaćim proizvođačima, uvoznicima, ali i tržišnim inspektorima.

On je rekao da građani prilikom kupovine gledaju da li proizvod ima znak A, što je potvrda o bezbednosti, a koji je jednak evropskom znaku C o bezbednosti.

foto: Youtube printscreen

„Taj znak znači da je proizvod bezbedan, da je legalno ušao na tržište Srbije. To je srpski znak bezbednosti“, pojasnio je Petrović.

[adsenseyu1]

Pojašnjava da nema razlike između evropskog C znaka i srpskog A znaka, a da proizvodi koji nemaju ove oznake ne bi smeli da se nađu na tržištu.

„Ukoliko nemaju prizvodi srpski znak bezbednosti znači da su nelegalno došli na tržište i nemaju potvrdu o bezbednosti“, zaključio je Petrović.

(Skandalozno.rs, Izvor: rts.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sigurnost pre svega: Otvorite oči u samoposluzi i tražite SRPSKI ZNAK bezbednosti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.