SKANDAL: UEFA primila KOSOVO u članstvo evropske kuće fudbala uz neverovatno kršenje Statuta ove organizacije!

Advertisement

Kosovo primljeno u članstvo

foto: Reuters

Na 40. Kongresu UEFA u Budimpešti tzv. Republika Kosovo primljena je u članstvo evropske kuće fudbala uz neverovatno kršenje Statuta ove organizacije.

Uslov za prijem tvorevine Kosovo bio je da se prethodno promeni član 5. tačka 1. Statuta UEFA koji omoguća prijem onim zemljama koje su priznate „od strane većeg dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu“.

Švajcarska delegacija tražila je tajno glasanje po pitanju promene Statuta UEFA i izglasano je da ono bude tajno.

Nije tajna, postojao je veliki politički pritisak na mnoge delegate da postupaju u skladu sa politikom svojih Vlada, a 38 Vlada zemalja članica UEFA od 54, priznalo je nezavisnost samoproglašene države Kosovo.

[adsenseyu1]

Međutim, za je glasalo 33 delagata, što je za tri glasa manje od potrebnog.

Međutim, insistiranje čelnih ljudi UEFA da se pribegne glasanju je dovelo do tajnog izjašnjavanja svakog od 54 Saveza koji su članovi.

Za prijem Kosova je glasalo 28 članica UEFA, 24 je bilo protiv, dok su dva bila nevažeća.

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači oduševljeno je ovu vest podelio na svom Twitter profilu:

[adsenseyu1]

Šta ovo sada konkretno znači?

To znači da će fudbalska reprezentacija „Kosova“ moći da igra kvalifikacije za evropska prvenstva, a prijem u UEFA je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA biće održan 13. maja u Meksiko Sitiju.

Prijem u članstvo FIFA značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodnih organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

(Kurir sport, mondo.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "SKANDAL: UEFA primila KOSOVO u članstvo evropske kuće fudbala uz neverovatno kršenje Statuta ove organizacije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.