Sprečen masakr na Marakani: Da je bomba eksplodirala, raznela bi sve u prečniku od 50 metara!

Advertisement

Ilustracija

Velika tragedija koja je sinoć mogla da se dogodi na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu sprečena je u poslednjem trenutku, pošto je kontradiverziona ekipa MUP otkrila bombu „kašikaru“ na krovu severoistočne tribine!

Kako Kurir saznaje, eksplozivna naprava pronađena je tokom redovnog pregleda uoči odigravanja utakmice između fudbalera Crvene zvezde i kazahstanskog Kairata u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, a ne isključuje se mogućnost da je posredi planirani teroristički napad!

– Pripadnici policije krenuli su u redovan pregled tribina, svih prostorija stadiona, krova i okoline, što se radi uoči svake utakmice. Na krovu stadiona, na severoistočnoj tribini, iznad ulaza broj 13, uočena je bomba – kaže sagovornik Kurira. On dodaje da je posebno alarmantno što je eksplozivna naprava na stadionu pronađena u trenutku kada se i Srbija našla na mapi potencijalnih meta islamskih ekstremista.

Čim je bomba uočena, na Marakanu je stigao veliki broj policajaca obučenih u specijalna odela i pod punom opremom.

[adsenseyu1]

Specijalna operacija

– Defanzivna bomba, koja je imala upaljač i mogla je da bude aktivirana, s krova je skinuta pomoću kanapa, a onda je otpremljena specijalnom limenom prikolicom – objašnjava on.

U vreme akcije stadion je bio zatvoren. Tek kada je bomba sklonjena na sigurno, navijači koji su počeli da se okupljaju oko stadiona mogli su da se vrate.
– Detaljan pregled stadiona poslednji put je obavljen 24. maja, kada je Zvezda igrala na Marakani. Po svemu sudeći, bomba je u međuvremenu doneta na krov – dodaje on.

Prema njegovim rečima, vojna defanzivna bomba nema veliku razornu moć, ali je mogla da izazove krvoproliće.

Meta bila i deca

– Jedan od scenarija koji je mogao da dovede do masovnog stradanja jeste da se usred odigravanja utakmice neko popne na krov i baci bombu u masu. Zapanjujuća je činjenica i da je bomba pronađena na istočnoj tribini, sa koje utakmice uglavnom gledaju porodični ljudi, koji dovode i decu – dodaje on.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, kaže da ovaj incident treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje.

– Srbija je na prvom mestu u regionu kada su u pitanju mogući napadi. Pitanje je kako je ta bomba dospela tamo. Da je eksplodirala, mogla je da ubije sve u prečniku od 50 metara. Prvo bi došlo do snažne eksplozije, pa bi nastala panika i onda ljudski stampedo. Nastao bi opšti haos, a broj stradalih bio bi ogroman – kaže on.

[adsenseyu1]

Direktor neobavešten ili nevešto laže
TERZIĆ: NIJE U PITANJU BOMBA

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da se ne radi o bombi, već da je pronađen predmet u korozivnom stanju.

– Došli smo na lice mesta da vidimo o čemu je reč. Jedno je sigurno, ne radi se o bombi, i kad budemo imali više informacija, Zvezda će izdati saopštenje. Verujem da će to uraditi i MUP. Lažna vest da se radi o bombi plasirana je u sredstvima javnog informisanja. Posle pregleda MUP, tačnije kontradivizionog odeljenja, ustanovljeno da je to predmet bez eksplozivnog punjenja i da je u korozivnom stanju. Stadion je bezbedan – poručio je Terzić.

SKEPTIK Zoran Dragišić sumnja u zvaničnu verziju
TEŠKO JE VEROVATI DA JE BOMBA STARA I ZARĐALA

Policija je juče potvrdila da je na stadionu fudbalskog kluba Crvena zvezda pronađena ručna bomba.
– Prilikom redovne kontrole pripadnici MUP su na stadionu „Rajko Mitić“ pronašli zarđalu ručnu bombu. Nalazila se na krovu iznad severoistočne tribine. Preneta je na bezbedno mesto radi uništenja – navedeno je u zvaničnom saopštenju MUP.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, pak kaže da je teško poverovati da je u pitanju stara zarđala „kašikara“. Prosto je nemoguće da je policajci nisu pronašli tokom ranijih pregleda. Stepen bezbednosti i pripravnosti u Srbiji podignut je upravo zbog napada IS, zbog poziva da se u toku meseca ramazana pojačaju napadi. U svakom slučaju, ova bomba upozorava – rekao je Dragišić.

KARAKTERISTIKE DEFANZIVNE BOMBE

– defanzivna ručna bomba predstavlja pešadijsko oružje

– efikasna je protiv ciljeva u rovovima, zaklonima, utvrđenjima…

– može se aktivirati i u snegu, blatu, vodi

– sastoji se od tela, eksplozivnog punjenja i upaljača

– telo bombe sastoji se od jezgra i omotača izrađenog od plastične mase

– u jezgru se nalazi oko 3.000 čeličnih kuglica

– radijus ubojnog dejstva kuglica je 12-18 metara, a ranjavajućeg 30-50 metara

– eksplozivno punjenje sastoji se od 36 do 38 grama plastičnog eksploziva

– upaljač služi za aktiviranje eksplozivnog punjenja

– do eksplozije dolazi nakon četiri sekunde

Panika u karantinu
FUDBALERI KAIRATA SE UPLAŠILI

Iako je postojala mogućnost da se meč Crvena zvezda – Kairat odloži za 24 sata zbog pronalaska bombe, do toga ipak nije došlo. Procenjeno je da utakmica može da se odigra, a vest o eksplozivnoj napravi pre toga, naravno, došla je i do fudbalera oba kluba. I dok se Zvezdini igrači nisu uplašili, fudbalerima Kairata nije bilo baš prijatno.

(kurir)

2 komentara na "Sprečen masakr na Marakani: Da je bomba eksplodirala, raznela bi sve u prečniku od 50 metara!"

  1. ovo ljudi moji neće valjati

  2. Vuk Samotnjak | 4. jula 2015. u 11:57 | Odgovori

    Gade mi se price o „terorizmu“! Kao kasikara na krovu Marakane; idi begaj! Ali hrabri vucicevi policajci resavaju situaciju kao stiven sigal. Pih!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.