Srbija dobila ponudu od POLA MILIJARDE evra za aerodrom „Nikola Tesla“!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Stručni tim za dodelu koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“ izabrao je najbolju ponudu za najam beogradske vazdušne luke u narednih 25 godina, prva na listi od četiri kompanije je francuska „Vinci Airport“, za šta je zeleno svetlo večeras dala i Vlada Srbije, ekskluzivno saznaje „Blic“.

Stručni tim za dodelu koncesija prosledio je zaključak i rang listu Vladi Srbije, koja je večeras od 20 sati vanredno zasedala kako bi dala zeleno svetlo na rang listu. Sednicom Vlade je, kako saznajemo, predsedavao potpredsednik i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Nakon sednice Vlade, zaseda večeras i Nadzorni odbor Aerodroma „Nikola Tesla„, koji treba da razmotri i potvrdi odluku Vlade.

Prema još nepotvrđenim informacijama, ponuda francuske kompanije „teška“ je 501 milion evra, investiciona obaveza je 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju i do 16 miliona evra.

Advertisement

Javnost će o konačnoj odluci o tome koja je kompanija, i po kojoj ceni, dobila koncesiju, obavestiti sutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Javni poziv zainteresovanim kandidatima za koncesiju Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su 10. februara 2017. godine, a pristigle su četiri ponude.

Ponude su dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum „Zurich Airport“ sa kompanijama „Eiffage“ i „Meridiam Eastern Europe Investments“, indijsko-grčki konzorcijum „GMR Infrastructure ltd“ i „Terna“, francuska kompanija „Vinci Airports“ i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum „Incheon international Airport corporation“, „Yatirimlari ve Islatme“, „VTB capital infrastructure“.

Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera aerodroma.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija dobila ponudu od POLA MILIJARDE evra za aerodrom „Nikola Tesla“!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.