Svi se nasmejali: Evo kako je VUČIĆ predstavio Ivicu DAČIĆA turskom predsedniku

Advertisement

Susret

foto: Tanjug

Tokom zvaničnog, svečanog dočeka turskog predsednika Redžepa Tajip Erdogana ispred Palate Srbija kamere su zabeležile prilično neformalan razgovor našeg i turskog predsednika.

Tako smo saznali koji je član vlade mrzovoljan kad je neispavan, ali i da sa Erdoganom može da se, osim na turskom i engleskom, razgovara i na srpskom i albanskom jeziku.

[adsenseyu5]

Nakon što ga je Vučić dočekao i pošto su obojica prošetali crvenim tepihom, Vučić i Erdogan prošli su kroz „špalir“ članova Vlade Srbije, gde je srpski predsednik svom turskom kolegi predstavio svakog od njih. Erdogan sa svakim od njih rukovao, a sa nekim i kratko porazgovarao.

Susret Dačića i Erdogana

foto: Anadolija

Prvi u „ministarskom špaliru“ bio je prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji Erdogana već poznaje.

foto: Rade Prelić / Tanjug

Međutim, Vučić je turskom gostu pokušao da objasni da je Dačić možda malo neraspoložen, i to zato što voli da odspava duže.

Objašnjenje na srpskom

Najpre su Dačić i Erdogan razmenili koju rečenicu na engleskom, a zatim je Vučić na srpskom pojasnio situaciju.

[adsenseyu1]

On mrzi rano da ustaje – rekao je Vučić Erdoganu za ministra Dačića, na šta su se sva trojica nasmejala.

Nakon toga, Erdogan se upoznao i sa ostalim ministrima u Vladi Srbije, koje je svakog ponaosob Vučić predstavio, a tokom upoznavanja govorilo se i na engleskom i na srpskom.

Upoznavanje sa ministrima

foto: Anadolija

– Govorite i turski, albanski, srpski perfektno… – rekao je Vučić Erdoganu.

Nakon upoznavanja delegacija, dvojica predsednika su ušla u Palatu Srbija gde je za ovu priliku priređena posebna izložba, čiji je autor Arhiv Srbije.

Kratka izložba priređena za specijalnog gosta

foto: RTS / screenshot

Tako je tusrki predsednik imao priliku da vidi originalna dokumena iz perioda od 17. do 19. veka, od hatišerifa, preko diplomatske prepiske srpskih i turskih vlasti, što na srpskom što na staroturskom jeziku, kao i pečat Miloša Obrenovića.

Vučić i Erdogan su, uz pratnju, zajedno pogledali i mapu Beograda iz 18. veka, koja je inače originalna, i koja nije dostupna turskim istoričarima, koju su svojevremeno koristili tusrki upravnici grada.

Na izložbi se mogao videti i dokument iz 1817. godine, kojim je regulisan „položaj i dažbine raje“.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Lana Gedošević)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Svi se nasmejali: Evo kako je VUČIĆ predstavio Ivicu DAČIĆA turskom predsedniku"

  1. Nikada ali nikada ne treba praviti vic na tuđ račun. Samo na svoj ako želiš da budeš duhovit. To je usvojen kulturni obrazac u svetskoj diplomatiji. Znači, neduhovito i nekulturno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.