TOPLOTNI UDAR: Sledećih 15 dana temperatura će se kretati od 35 do 40 stepeni!

Advertisement

Stižu vrućine!

Toplotni udar koji nas očekuje za vikend samo je zagrevanje za tropske dnevne temperature, koje do kraja jula neće padati ispod 35. podeoka Celzijusove skale.

Osim kratkotrajnih pljuskova u planinskim predelima, najavljenih za ponedeljak i četvrtak, pravo “zahlađenje” sa dnevnom temperaturom oko 30 stepeni sledi tek početkom avgusta.

Crveni meteo alarm upozorava da će vreo vazduh, koji nam dolazi iz severne Afrike, u subotu i nedelju doneti temperature u intervalu od 37 do čak 40 stepeni. Slična prognoza očekuje se i u naredne dve nedelje.

Tako ovaj mesec ima tedenciju da postane najtopliji u Srbiji, s obzirom na to da je najtoplijeg jula 2012. godine “samo” tokom 14 dana izmereno više od 35 stepeni, od čega je jednom zabeleženo i 41,2 stepena Celzijusova.

– Može se desiti da ovaj mesec bude najtopliji ili drugi najtopliji jul ikada, čije prosečne dnevne temperature bi premašile rekord iz 2012. i 1928. godine – objašnjava Branko Sparavalo iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. – Ipak, ne može biti nadmašeno najtoplije leto iz 2012. godine jer je potrebno i da avgust bude najtopliji do sada.

Prema nekim prognozama, u Srbiji se do 29. jula očekuje veoma sunčano i toplo vreme, sa temperaturama višim od 35 stepeni celzijusa, što je i granična vrednost za ekstremne temperature. Osim najtoplijeg perioda tokom dana, vruć vazduh očakuje nas i tokom jutra jer će se minimalne dnevne temperature kretati oko 25. podeoka Celzijusove skale.

– Paklene vrućine utrostručile su do sada broj pacijenata u psihijatrijskim bolnicima, a novim vrelim danima biće ih još i više – kaže direktorka klinike “Dr Laza Lazarević” Slavica Đukić Dejanović.

(večernje novosti)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "TOPLOTNI UDAR: Sledećih 15 dana temperatura će se kretati od 35 do 40 stepeni!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.