TURSKA preti: Suspendovaćemo SVE sporazume sa Evropskom unijom!

Advertisement

Ilustracija

foto: Wikipedia/MPD01605, Tanjug/AP

Turska bi mogla da suspenduje primenu svih svojih sporazuma sa Evropskom unijom, uključujući onaj o carinskoj uniji, ukoliko taj blok nastavi da primenjuje „dvostruke standarde“ u pregovorima sa Ankarom, izjavio je savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za ekonomska pitanja Jiit Bulut.

On je u izjavi za tursku državnu televiziju TRT upozorio da, ako Evropa ne bude ispunila svoja obećanja Turskoj, zvanična Ankara bi mogla razmotri svoje celokupne odnose sa 28-članim blokom, preneo je Rojters.

Primena sporazuma između zvanične Brisela i Ankare o sprečavanju priliva ilegalnih migranata je otežana zbog neslaganja dve strane oko turskog anti-terorističkog zakona, za koji EU traži da bude usklađen sa evropskim standardima.

[adsenseyu1]

Turske vlasti optužuju EU da uvodi nove prepreke za sprovođenje sporazuma, u sklopu kojeg bi Turskoj trebalo da budu ukinute vize za „šengensku zonu“.

„Neka slobodno nastave da primenjuju dvostruke standarde i da krše obećanja data turskim građanima, ali treba da znaju da, ako zadrže takav stav, Turska će uskoro preduzeti neke veoma radikalne mere“, istakao je Bulut.

„Turska bi mogla da revidira celokupne odnose sa EU, uključujući sporazum o carinskoj uniji i sporazum o prihvatu migranata“, upozorio je Erdoganov savetnik i dodao: „Evropa mora da ispuni svoja obećanja.“

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "TURSKA preti: Suspendovaćemo SVE sporazume sa Evropskom unijom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.