Turski stručnjak za bezbednost strahuje: „PUTIN NEĆE TRPETI OVO, TEŠKI DANI SU PRED NAMA!“

Advertisement

Ilustracija

Turske oružane snage su navodno oborile ruski avion u blizini granice sa Sirijom.

Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je srušen jedan od njihovih aviona, ali da se to dogodilo na sirijskoj strani granice. Na snimcima je prikazano kako avion udara u brda u ovom regionu, ali još uvek nijedna informacija nije potvrđena. Da li se sve ovo dešava po precizno smišljenom planu ili je sve samo slučajnost?

Na osnovu člana 5 NATO saveza, koji uključuje 28 članica među kojima su SAD i Velika Britanija, sve zemlje su dužne da pomognu bilo kom drugom članu koji je napadnut. Napad na jednu članicu NATO smatra se napadom na celu Alijansu.

Postavlja se pitanje, da li ovo samo početak sukoba i da li će udarac biti uzvraćen i na koji način?

[adsenseyu1]

Da podsetimo, ruski ratni avioni su se približili vazdušnom prostoru NATO alijanse više puta tokom leta. Međutim, ova situacija ipak predstavlja eskalaciju događaja, jer je ovo prvi put da je ruski avion oborila NATO članica.

Prošlog meseca, turski avioni su oborili neidentifikovani dron koji je navodno prešao u vazdušni prostor Turske.

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

Rusija obavlja svoju intervenciju u vidu vazdušnih napada na ciljeve islamista u Siriji, ali je Turska upozorila prošle nedelje da bilo kakvo narušavanje njenog prostora može da izazove “osvetu”.

– Mi sprovodimo istragu o okolnostima nesreće ruskog aviona. Ministarstvo odbrane želi da naglasi da je avion bio iznad sirijske granice tokom leta – tvrdi portparol ruskog ministarstva.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, predsednik Rusije Vladimir Putin navodno se sprema da da izjavu povodom obaranja ruskog bombardera. Na državnim televizijama, bilo je malo diskusije o turskim tvrdnjama da su oborili avion uz spekulacije da su Su-24 mogli da sruše i pobunjenici.

Rusko Ministarstvo odbrane insistira na tome da je avion oboren sa zemlje, što protivreči turskoj izjavi da je F-16 iz njihove avijacije srušio ruski bombarder.

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

Inače, i Evropska komisija pomno prati situaciju nakon obaranja ruskog borbenog aviona u Siriji i pokušava da ustanovi činjenice, rekao je danas novinarima predstavnik EK Aleksandar Vinterštajn.

Stručnjak za bezbednost Nihat Ali Ozcan iz Ankare strahuje od oštrog odgovora Rusije.

– To je veoma loša vest za Tursku da je ruski avion oboren. Putin će odgovoriti, postoji nekoliko načina, kao što je ukidanje snabdevanja Turske prirodnim gasom preko zime. On takođe može da izabere da odgovori kao što je i u sličnom agresivnom maniru uradio u Siriji.

Jedna stvar je sigurna: Putin neće trpeti ovo, teški dani su pred nama – istakao je.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Turski stručnjak za bezbednost strahuje: „PUTIN NEĆE TRPETI OVO, TEŠKI DANI SU PRED NAMA!“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.