U vodama Egipta otkriveno ogromno polje gasa, najveće ikada pronađeno u Sredozemnom moru!

Advertisement

Ilustracija

Italijanski naftni koncern “Eni” saopštio je u nedelju da je 200 kilometara od obale Egipta otkrio “ogromno polje gasa, najveće ikada pronađeno u Sredozemnom moru”.

Prema njihovim procenama, na dubini od 1,5 kilometara nalazi se 850 milijardi kubnih metara zemnog gasa. Kako je saopšteno, bilo bi to verovatno najveće polje zemnog gasa na svetu, koje bi decenijama pokrivalo potrebe Egipta za energijom.

Abdel Fatah al Sisi

Milijarde, koje bi u najboljem slučaju već za četiri godine mogle da se sliju u osiromašeni državni budžet, ne samo da bi ojačali poziciju aktuelnog egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija, već bi bitno oslabili i egipatske susede.

[adsenseyu1]

Do sada su Izrael i Kipar, zahvaljujući otkrivenom gasu na vlastitim teritorijama, maštali o tome da postanu izvoznici energije. Ogromne dimenzije egipatskog naftnog polja, međutim, nameću pitanje da li Jerusalim i Nikozija uopšte još mogu biti atraktivni za strane kompanije.

Posredovanje italijanskog premijera sada navodno treba da pomogne da se nađe povoljno rešenje za sve: uz pomoć Rima, zemlje na Sredozemnom moru trebalo bi zajedno da izvoze gas u Evropu.

Naftni terminal Buri kompanije Eni edaleko od obale Libije

Vest o otkriću gasa u Kairu je dočekana sa oduševljenjem. Ovo nimalo ne čudi, budući da se “energetska kriza” ovog leta oseća snažnije nego ikad. Tokom talasa vrućine pre dve nedelje, potražnja je više od 20 odsto nadmašivala kapacitet elektrana.

U velikim delovima zemlje usledili su višečasovni prekidi snabdevanja strujom – i do šest puta dnevno, uz maksimalne temperature od 47 stepeni u hladu. Razlozi krize su različiti: loše upravljanje, korupcija, politička previranja i teroristički napadi islamista, koji često napadaju postrojenja za snabdevanje strujom.

Pri tom je Kairo i pre otkrića novog gasnog polja površine 100 kvadratnih kilometara imao dovoljne rezerve energije. Međutim, međunarodnim koncerni, koji eksploatišu sirovine za Egipat, u poslednje vreme su izvlačili i isporučivali gas u sve manjim količinama, zato što je vlada sprečavala ugovoreni izvoz i kasnila sa plaćanjem.

[adsenseyu1]

Novootkriveni izvor mogao bi da da Sisiju novi zamah: kompanija “Eni” je izjavila da želi “što je moguće pre” da razvije polje gasa. Sisijeve pristalice su na društvenim mrežama pisali da nalazište dokazuje da je “Bog naklonjen” predsedniku i da će uz njegovu pomoć zemlja ponovo ojačati. Pristalice opozicije ocenjuju vest iz Italije kao propagandni potez, koji treba da prikrije da Sisi očigledno ne uspeva da kontroliše krvavu pobunu u zemlji.

U susednom Izraelu vest o navodnom otkriću veka primljena je sa zabrinutošću. Ovde su se, posle otkrića velikog gasnog polja pre četiri godine, nadali da će unosnim izvozom gasa učvrstiti mirovne ugovore sa Egiptom i Jordanom. Aman je već pokazao zainteresovanost da u narednih 15 godina kupi od Izraela gas u vrednosti od 15 milijardi američkih dolara. I Egipat je trebalo da kupuje izraelski gas.

Međutim, nisu samo ovi poslovi u opasnosti: izraelski stručnjaci strahuju da je čak i razvoj polja gasa za sopstvene potrebe doveden u pitanje, zato što je trebalo da se finansira izvozom gasa.

Posle vesti iz Kaira Benjamin Netanjahu suočen je sa još jednim problemom: razvoj otkrivenih gasnih polja odlaže se već mesecima zato što izraelski političari ne mogu da se dogovore sa investitorima o uslovima ugovora o isporuci. Već zaključeni ugovor je propao nakon što su visoki zvaničnici upozorili na “stvaranje opasnih monopola”, zbog kojih krajnji potrošači moraju da plaćaju previsoku cenu, malobrojni imaju preveliku moć, a naftni magnati plaćaju premali porez.

Ovo je izazvalo javnu pobunu, zbog koje sve do danas nije postignut konačan dogovor.

Ministar energije Juval Štajnic je upozorio da Izrael propušta istorijsku priliku da razvije vlastite energetske rezerve. Cena gasa će pasti, ocenjuje on, međunarodne kompanije će radije u Egiptu tragati za novim izvorima nego da se maltretiraju zbog politički neizvesne situacije u Jerusalimu.

Vest iz Egipta, međutim, ne mora nužno biti loša za Jerusalim. Izraelski državni radio je, naime, objavio vest da je italijanski premijer Mateo Renci za vikend prilikom posete Izraelu izvestio Netanjahua o otkrivenom nalazištu i izneo zanimljiv predlog: Rim želi da pomogne da se uspostavi saradnja Kipra, Izraela i Egipta kako bi istočno Sredozemno more postalo novi, pouzdani izvor energije za Evropu.

Od toga bi svi učesnici mogli da imaju koristi. Saradnja ove tri zemlje ne samo da bi im osigurala ogromne prihode, već bi istovremeno smanjila zavisnost Evrope od ruskih isporučilaca gasa.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "U vodama Egipta otkriveno ogromno polje gasa, najveće ikada pronađeno u Sredozemnom moru!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.