Veliko otkriće: U Jerusalimu pronađena drevna grčka tvrđava!? – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Arheolozi su izneli svoje najnovije tvrdnje o otkriću ostataka drevne grčke tvrđave Akra u Jerusalimu, za kojom se tragalo 100 godina.

Ovo otkriće rešava jednu od “najvećih arheoloških misterija“, kako tvrde izraelski zvaničnici.

Ostaci stari 2.000 godina pronađeni su ispod parkinga u gradu Davidovu u starom Jerusalimu. U proteklih 100 godina arheolozi su sklapali delove slagalice kako bi došli do lokacije ove drevne tvrđave, koja potiče iz doba Antioha IV Epifana. Ovaj vladar je pratio dešavanja na Hramovnoj gori jer je želeo da pokori jevrejsku populaciju.

Tokom godina istraživači su izneli mnoge teorije o lokaciji, ali je ipak tačno mesto arheoloških ostataka koji dokazuju prisustvo Grka u ovom gradu, ostala misterija do današnjih dana.

Istorijski dokumenti otkrivaju da su stanovnici Jerusalima trpeli mnogo dok su bili “u rukama stanovnika Akre” i da je “utvrđenje izdržalo sve pokušaje osvajanja” do 141. godine pre nove ere, kada je zarobljeno od strane Hasmonejaca, kako se navodi u zvaničnom saopštenju.

Nadležni na ovom projektu su rekli da će ovo otkriće arheologa omogućiti rekonstrukciju grada.

Arheolozi su otkrili novčiće i velike tegle vina koji su bili uvezeni iz Egejskog regiona. Ovo su na neki način i dokazi postojanja stanovništva koje nije jevrejsko.

Iskopavanje ovog nalazišta traje već deceniju i otvoreno je za javnost.

Pogledajte video:

Da li mislite da će ovakva arheološka otkrića baciti drugačije svetlo na položaj Jevreja danas?

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliko otkriće: U Jerusalimu pronađena drevna grčka tvrđava!? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.