Vladimir Putin: Rusija vojno pomaže armiji Sirije!

Advertisement

Intervju

Rusija sprovodi ozbiljnu obuku i pruža logističku podršku sirijskoj armiji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i time prvi put u javnosti potvrdio informaciju da je Rusija umešana u rat u Siriji.

Ruski predsednik kazao je kako su rasprave o ruskoj dirketnoj vojnoj intervenciji u Siriji zasada preuranjene, ali nije u budućnosti ni to isključio.

– Siriji već uveliko pomažemo opremanjem i obukom njihovih vojnika sa našim oružjem – kazao je Putin tokom ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi RIA Novosti.

– Hteli bismo da stvorimo neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Trenutno su u toku konsultacije s našim američkim partnerima. Lično sam razgovarao s Obamom o tome – kazao je Putin.

Rusija je već nekoliko puta dosad uložila veto u Savetu bezbednosti UN-a kako bi iskazali podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu tokom četiri i po godine dugog rata koji je odneo najmanje 250.000 života.

Prošle nedelje sirijska državna televizija objavila je fotografije koja pokazuju rusko oklopno vozilo u borbi, a na snimci su se navodno čuli vojnici kako se dovikuju na ruskom.

Izraelski Yedioth Ahronoth citirao je prošle nedelje zapadne diplomatske izvore koji su kazali kako će Rusija uskoro poslati u Siriju hiljade vojnika koji bi se iz tamošnje baze u Tartusu borile protiv Islamske države.

– Ovakve stvari se obično drže u tajnosti, ali definitivno postoji savetodavna misija koja uključuje tehničare i inžinjere koji održavaju vojnu opremu, kao i vojnici koji ih štite – kazao je Pavel Felgenhaeur, nezavisni vojni komentator koji napominje kako je sasvim razumljivo da se članovi savetodavne misije ponekad nađu usred borbe, pa čak pretrpe i gubitke, piše Jutarnji list.

(kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladimir Putin: Rusija vojno pomaže armiji Sirije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.