Vučić poručio komesaru EU za proširenje: Ne dam Gazivode!

Intervju

Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče, posle sastanka s komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, da Unija treba otvoreno da kaže zašto još nisu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima i da ne prihvata da je to zato što nismo ispunili sve iz Briselskog sporazuma.

– Šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila? Neka pitaju, što neću da dam 100 odsto Gazivoda. Neću da dam! Neka kažu da zbog toga nema otvaranja poglavlja – bio je izričit Vučić. Dodao je da je Beograd Prištini nudio 50-50 odsto vlasništva nad jezerom, ali oni ni to nisu prihvatili.

– Uradili smo i ono što je bilo najteže za Srbiju, potpisali smo plan o pravosuđu. Nisam siguran da je Srbija dobila poštovanje koje smatram da zaslužuje. Ipak, put u EU je jedini ozbiljan i strateški put za našu zemlju. Očekujem otvaranje poglavlja najkasnije u septembru, ali boriću se da to bude u junu. Ne mogu da garantujem. A možda ne bude ni tad. Ako kažu da nema otvaranja poglavlja zbog jezera Gazivode, onda moraju da nađu novog premijera – kategoričan je Vučić.

Premijer je sinoć, posle razgovora s Hanom u četiri oka u vili Bokeljka, rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

Vučić je naglasio da je odluka o otvaranju poglavlja na Briselu, ali i da će Vlada Srbije snositi odgovornost ako do kraja ove godine ne budu otvorena prva poglavlja u pregovorima sa EU.

Vučić je sinoć predao Hanu akcione planove za poglavlja 23 i 24, a komesar EU je izjavio da postoji zajedničko opredeljenje u državama članicama EU da se prvo počne od njih. Han se nada da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine. On se sastao i s ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Premijer Vučić govorio je i o ombudsmanu Saši Jankoviću, rekavši da mu se čini da je zaštitnik građana u sukobu sa svima.

– Ostavićemo ga da radi i da se ponaša kako god hoće, jer mislim da svakoga dana, što više aktivnosti ima, sve više i bolje govori o sebi – naglasio je Vučić.

(kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić poručio komesaru EU za proširenje: Ne dam Gazivode!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.