ZABRINUTOST u Crnoj Gori: Za samo 24 časa, Podgoricu pogodila 4 zemljotresa!

Ilustracija

Četiri zemljotresa pogodila su Podgoricu u zadnja 24 sata, od kojih je poslednji bio danas u 11 sati i iznosio je tri stepena Rihtereove skale sa epicentrom 13 kilometara jugoistočno od crnogorske prestonice, objavio je Seizmološki zavod Crne Gore.

Iako zemljotresi kratko traju, stvorili su nelagodu među građanima, ali, kako je poručio u izjavi za portal CDM direktor Zavoda Branislav Glavatović, prostora za paniku i strah nema imajući u vidu da je zona u kojoj se događaju zemljotresi poznata i tokom istorije.

„To je čitav jedan tektonski pravac koji se prostire upravo iz Albanije, pa preko Podgorice, Danilovgrada, ka Bosni“, objašnjava Glavatović i podseća da je i u prošlosti, upravo na istom području, bilo sličnih potresa tla.

Prema njegovom mišljenju, ne treba da čudi ni to što se zemljotresi događaju u kratkom vremenskom razmaku.

„Kada se u jednom žarištu započne taj tektonski proces onda on kontinuirano teče uz implusivna oslobađanja seizmičke energije tokom jednog perioda koji je proporcionalan snazi tog glavnog zemljotresa.

U pitanju su samo pomeranja tla od nekoliko centimetara i mogu da traju nekoliko dana“, objašnjava Glavatović i dodaje da niko ne može da predvidi jače potrese u budućnosti.

Podsećanja radi, juče su na istom području zabeležena dva zemljotresa jačine 3,9, odnosno 2,6 stepeni Rihtera, a jutros oko dva sati desio se još jedan od 3,9 stepeni prena Rihterovoj skali.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZABRINUTOST u Crnoj Gori: Za samo 24 časa, Podgoricu pogodila 4 zemljotresa!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.