Zaoštravanje: TURSKA hapsi još jednog radnika američkog konzulata! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Turske vlasti izdale su danas nalog za hapšenje još jednog radnika američkog konzulata, javili su turski mediji.

NTV navodi da bezbednosni zvaničnici još tragaju za tim radnikom, a da njegovu suprugu i dete ispituje policija. Razlog za izdavanje naloga za privođenje zasad nije poznato.

Britanska agencija napominje da se sve odigrava nakon što je misija SAD u Turskoj saopštila u nedelju da je obustavila rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora da „preispita“ posvećenost Turske bezbednosti američkog diplomatskog osoblja.

[adsenseyu5]

AP napominje da je Misija SAD ovu odluku donela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj.

Nedavni događaji primorali su vladu SAD da preispita posvećenost turske vlade bezbednosti američke misije i njenog osoblja, saopštila je Misija SAD u Ankari.

Turska je recipročnim merama odgovorila na tu odluku. Ambasada Turske u Vašingtonu je saopštila da će obustaviti izdavanje neimigrantskih viza Amerikancima, a agencija AFP navodi da su te restrikcije još oštrije jer se odnose na „vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici“, a ne samo na one koje se izdaju u diplomatskim predstavništvima u SAD.

[adsenseyu1]

Početkom prošle nedelje, član osoblja američkog konzulata u Istanbulu uhapšen je na osnovu optužbi da je povezan sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji godinama živi u egzilu u SAD, a koga Ankara krivi za prošlogodišnji neuspeli pokušaj puča.

Vašington je hapšenje člana američke diplomatske misije osudio kao neosnovano i štetno po veze između dve saveznice u NATO-u, podseća britanska agencija.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zaoštravanje: TURSKA hapsi još jednog radnika američkog konzulata! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.