A, ko bi drugi: JAPANCI napravili turbinu koja će SNAGU TAJFUNA pretvoriti u ENERGIJU! – Evo kako!

Advertisement

Ukrotiti snagu tajfuna

Japanski inženjer Acuši Šimicu izumeo je prvu turbinu za tajfune, uz čiju pomoć će jednu od prirodnih katastrofa pretvoriti u izvor energije koji će Japan snabdevati narednih 50 godina.

Ovaj poseban uređaj osmislio je ne samo da izdrži izuzetno snažne udare tajfuna već i da transformiše njihovu snagu u nešto što nije ogromna materijalna šteta i ljudske žrtve.

Prosečno snažan tajfun proizvodi kinetičku energiju ekvivalentnu polovini svetske proizvodnje električne energije, koja bi, kako kaže Šimicu, Japan mogla da snabdeva narednih 50 godina.

[adsenseyu5]

Njegova ideja bi za ovu zemlju mogla da bude izuzetno dragocena budući da Japan trenutno oko 84 odsto svojih energetskih potreba zadovoljava uvozom, a njihov plan da se preorijentišu na energiju vetra je bio prilično neuspešan.

– Decenijama uvozimo turbine iz Evrope, koje uopšte nisu dizajnirane za zone u kojima ima tajfuna, a mi smo ih instalirali bez podrobnog razmatranja i sada su skoro potpuno polomljene – objašnjava Šimicu.

[adsenseyu1]

Posledično, fokus japanske vlade je prebačen na solarne panele, koji su sada uobičajen prizor na mnogim krovovima širom zemlje, ali to ne rešava njihove energetske probleme.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Naime, Zemlja izlazećeg Sunca paradoksalno bi imala više koristi od vetra, ali je njegova energija trenutno neiskorišćena.

[adsenseyu1]

Imajući u vidu da je Japan samo ove godine pogodilo šest tajfuna, nimalo ne iznenađuju navodi inženjera Šimicua, koji tvrdi da ova zemlja ima potencijal da vetar pretvori u svoju supermoć.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/CNN, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "A, ko bi drugi: JAPANCI napravili turbinu koja će SNAGU TAJFUNA pretvoriti u ENERGIJU! – Evo kako!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.