A, ko bi drugi: JAPANCI napravili turbinu koja će SNAGU TAJFUNA pretvoriti u ENERGIJU! – Evo kako!

Ukrotiti snagu tajfuna

Japanski inženjer Acuši Šimicu izumeo je prvu turbinu za tajfune, uz čiju pomoć će jednu od prirodnih katastrofa pretvoriti u izvor energije koji će Japan snabdevati narednih 50 godina.

Ovaj poseban uređaj osmislio je ne samo da izdrži izuzetno snažne udare tajfuna već i da transformiše njihovu snagu u nešto što nije ogromna materijalna šteta i ljudske žrtve.

Prosečno snažan tajfun proizvodi kinetičku energiju ekvivalentnu polovini svetske proizvodnje električne energije, koja bi, kako kaže Šimicu, Japan mogla da snabdeva narednih 50 godina.

Njegova ideja bi za ovu zemlju mogla da bude izuzetno dragocena budući da Japan trenutno oko 84 odsto svojih energetskih potreba zadovoljava uvozom, a njihov plan da se preorijentišu na energiju vetra je bio prilično neuspešan.

– Decenijama uvozimo turbine iz Evrope, koje uopšte nisu dizajnirane za zone u kojima ima tajfuna, a mi smo ih instalirali bez podrobnog razmatranja i sada su skoro potpuno polomljene – objašnjava Šimicu.

Posledično, fokus japanske vlade je prebačen na solarne panele, koji su sada uobičajen prizor na mnogim krovovima širom zemlje, ali to ne rešava njihove energetske probleme.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Naime, Zemlja izlazećeg Sunca paradoksalno bi imala više koristi od vetra, ali je njegova energija trenutno neiskorišćena.

Imajući u vidu da je Japan samo ove godine pogodilo šest tajfuna, nimalo ne iznenađuju navodi inženjera Šimicua, koji tvrdi da ova zemlja ima potencijal da vetar pretvori u svoju supermoć.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/CNN, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "A, ko bi drugi: JAPANCI napravili turbinu koja će SNAGU TAJFUNA pretvoriti u ENERGIJU! – Evo kako!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.