Amerika zabrinuta za bezbednost baza na PACIFIKU: Nove kineske RAKETE velika pretnja! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Stručnjaci američke vojske zabrinuti su zbog kineske balističke rakete DF-26, čiji domet od 3.000-5.000 kilometara predstavlja ozbiljnu pretnju gotovo svim američkim vojnim bazama na Pacifiku.

Američka vojska raketu je nazvala ‘Ubica Gvam’, jer joj domet omogućava napad na američku vazdušnu bazu Anderson na ostrvu Gvam.

[adsenseyu1]

Stručna komisija američkog Kongresa sačinila je izveštaj ove nedelje kojim upozorava na veliku opasnost od ove rakete, i porast tenzija između SAD-a i Kine posle nedavnog bliskog prolaska američkog razarača pored ostrva u Južnom kineskom moru.

Izveštaj upozorava da unapređivanje DF-26 rakete predstavlja ‘kulminaciju dekada razvoja kineskih konvencionalnih balističkih raketa’, i da je Kina demonstrirala odlučnost da i dalje razvija svoje opcije za udare na daljinu.

[adsenseyu1]

Radi se o strateški važnom oružju koje bi moglo da neutrališe američko vojno uporište na Pacifiku. Američki strateški planovi za bezbednost i stabilnost tog područja zavisne su od vazdušne baze Anderson, u kojoj se nalazi oko 6.000 pripadnika američke vojske, javlja CNN.

Foto Printscreen CNNfoto: Printscreen CNN

U bazi su smeštene brojne eskadrile modernih lovačkih aviona, te strateških i ‘nevidljivih’ bombardera. Pre razvoja DF-26, Kina nije mogla da izvede direktan udar na Gvam bez korištenja strateških bombardera, protiv kojih je baza dobro branjena. Prema američkom vojnom institutu RAND, napad od 100 DF-26 raketa na Gvam onesposobio bi bazu Anderson na najmanje 11 dana.

Iako se možda ne čini kao mnogo, radi se o ‘rupi’ od 11 dana u kojem bi Kina mogla neometeno da ostvari bilo koji željeni strateški cilj na Pacifiku, što predstavlja veliku pretnju stabilnosti tog područja.

Analitičari upozoravaju i kako bi dugački ‘nos’ rakete mogao da sadrži i sistem za navođenje preuzet sa starije generacije DF-21D raketa, namenjen za napad na nosače aviona, čime bi dodatno mogao ugroziti američku prisutnost na Pacifiku.

(jutarnji.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerika zabrinuta za bezbednost baza na PACIFIKU: Nove kineske RAKETE velika pretnja! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.