Astronomi širom sveta besni na RUSIJU, evo zbog čega – VIDEO

Advertisement

Planeta

foto: NASA

Ruska raketa Sojuz uspešno je lansirala je u orbitu kontroverzni novi satelit, koji će za nekoliko dana postati jedna od četiri najsjajnije tačke na nebu.

Prema proračunima Roskosmosa, Majak bi trebalo da sija slabije jedino od Sunca i Meseca, mada naučnici tvrde da će sijati slabije od „zvezde Danice“, odnosno Venere na noćnom nebu.

Astronomi širom sveta besni su i zabrinuti da Majak svojom svetlošću samo da ometa astronomska posmatranja, već da može da utiče i na vidljivost satelita koji prate vremenske i druge atmosferske prilike.

[adsenseyu5]

Satelit „Majak“ kompanije Roskosmos razvijen je na Univerzitetu za mehanički inženjering u Moskvi.

Iako je Majak veličine otprilike vekne hleba, u trenutku kada dostigne visinu od 600 kilometara, on otvara veliku piramidalno jedro napravljeno od folije dizajnirane da reflektuje svetlost Sunca.

[adsenseyu5]

Folija koja je čak 20 puta tanja od vlasi kose, prostiraće se na površini od 16 metara kvadratnih.

Cilj misije je da inspiriše ljude da proučavaju kosmos i da gledaju u nebo, ali i da se testira tehnologija praćenja satelita – uz pomoć aplikacije na telefonu, naučnici koji rade na projektu će moći u svakom trenutku da znaju gde je satelit tačno i kada im tačno preleće iznad glave.

Satelit će biti u orbiti najmanje mesec dana, ali postoji mogućnost da zbog nepredvidivih uslovan na ovoj visini, proces raspadanje ne ide baš po planu i da satelit ostane aktivan i nekoliko meseci duže.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/newsweek.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Astronomi širom sveta besni na RUSIJU, evo zbog čega – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.