Bivši premijer priznao: JAPAN je bio na korak od potpunog UNIŠTENJA! – VIDEO

Advertisement

Intervju

foto: Beta arhiva

Sudbina Japana „visila je o niti“ zbog neadekvatne reakcije japanske vlade i neprofesionalizma direktora preduzeća TEPKO posle nuklearne havarije Fukušime 2011. godine, koja je gotovo izazvala evakuaciju 50 miliona stanovnika sa šireg područja Tokija i iz okolnih gradova, izjavio je bivši premijer Japana Naoto Kan.

 

Kan je u intervjuu britanskom Dejli telegrafu rekao da je, kad je usled zemljotresa i cunamija u martu 2011. došlo do havarije tri nuklearna reaktora elektrane „Fukušima„, na najvišem nivou u Tokiju vladao totalni haos u delovanju i odlučivanju – vlada je bila paralisana jer TEPKO, operater nuklearke, nije objavljivao „nikakve jasne podatke“.

[adsenseyu1]

„Do nas je stizalo veoma malo preciznih informacija. Bilo je veoma teško jasno prosuđivati. Ne smatram sebe stručnjakom za nuklearnu energiju, ali sam studirao fiziku“, rekao je Kan. Sa svakim satom se situacija u „Fukušimi“ pogoršavala, a ogromni cunami od 13 metara, kog je pokrenuo zemljotres jačine od devet stepeni Rihterove skale, izvršio je veliki pritisak na deset metara visok zid nuklearke, namenjen zaštiti od mora, i izazvao nestanak struje u kontrolnoj sobi, iz koje se kontrolišu sistemi za hlađenje i šest reaktora. Kan je priznao da se naježio kad je čuo vest da su sistemi za hlađenje u „Fukušimi“ prestali da rade.

„Znao sam, čak i na osnovu to malo informacija što smo imali, da postoji realna mogućnost da bi to moglo da bude gore od Černobilja. To je bila užasna nesreća, ali tamo je bio samo jedan reaktor. Ovde ih je šest“, istakao je bivši japanski premijer.

[adsenseyu1]

Dok su se radnici borili da poprave kvar, došlo je do nekoliko hemijskih eksplozija, usled čega je došlo do curenja eksplozije. Kan je naveo da se između 11. i 15. marta radijacija širila geografski i da bi, ukoliko bi se trend havarija nastavio i pogodio svih šest reaktora, Tokio bi sigurno bio pogođen. U jednom trenutku situacija je dostigla tačku ključanja i vlada, sa Kanom na čelu, razmatrala mogućnost evakuacije Tokija i okolnog područja, kao i proglašenje vanrednog stanja.

„Čitava budućnost Japana je bila u opasnosti. Nešto tako veliko poput evakuacije 50 miliona ljudi bi bilo jednako kao da izgubite neki značajni rat“, rekao je tadašnji premijer.

Totalna katastrofa, koja bi uzrokovala havariju svih šest reaktora „Fukušime“, izbegnuta je upumpavanjem morske vode. Kan je podneo ostavku sa mesta premijera zbog nesreće u Fukušimi, a u izveštaju objavljenom na osnovu parlamentarne istrage se on optužuje da je ometao rad hitnih službi, sakrivao informacije i doneo pogrešnu odluku da u nuklearki, posle evakuacije 750 radnika, ostane njih 50.

„Otišao sam u sedište kompanije TEPKO i zatražio da ne vrše evakuaciju. I dan danas me kritikuju zbog toga, ali verovao sam i tada i sada da sam postupio ispravno i da je to bio odlučujući trenutnak krize“, rekao je Kan.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši premijer priznao: JAPAN je bio na korak od potpunog UNIŠTENJA! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.