Bivši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov: Nikada nismo bili bliži NUKLEARNOM RATU nego danas!

Advertisement

Ilustracija

Danas imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali opasnost od njihove upotrebe raste i ovakva situacija je opasna za sve nas, istakao je Ivanov.

Zbog eskalacije tenzija između Rusije i Zapada, svet je danas bliži nuklearnom ratu nego što je ikada bio otkako je okončan hladni rat, upozorio je predsednik ruskog Saveta za međunarodna pitanja i bivši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov.

On je, govoreći na tradicionalnom Briselskom forumu koji organizuje Nemački Maršalov fond u SAD, rekao da je opasnost od sučeljavanja uz upotrebu nuklearnog oružja danas u Evropi veća nego što je bila 80-ih godina prošlog veka.

„Danas imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali opasnost od njihove upotrebe raste i ovakva situacija je opasna za sve nas“, istakao je Ivanov.

On je, takođe, upozorio na moguće posledice trke u naoružanju između Evrope i Rusije, rekavši da će „sasvim sigurno, čim SAD rasporede svoj raketni sistem u Poljskoj, na primer, Rusija odgovoriti tako što će rasporediti svoj raketni sistem ‘Iskandar’ u regionu Kalinjingrada“.

Prema njegovim rečima, Rusija više nije istočni bok propale „velike Evrope“, već postaje zapadni bok „sve veće Evroazije u usponu“.

Ivanov je govorio na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj su učestvovali šefovi država, zvaničnici institucija i zemalja članica EU, američki zvaničnici, predstavnici kongresa, parlamentarci i akademici.

(Tanjug, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov: Nikada nismo bili bliži NUKLEARNOM RATU nego danas!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.