Bivši šef BRITANSKOG generalštaba upozorava: Ako RUSIJA krene na nas, nema nam spasa!

Advertisement

Avijacija

foto: Reuters

Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada, jer su oslabljene smanjenjem vojnih izdataka, upozorio je bivši šef britanskog generalštaba, piše danas „Fajnenšel tajms“.

General Ričard Barons je, u memorandumu na 10 stranica, koji je u aprilu, pre nego što će biti penzionisan, uputio ministru odbrane Majlu Felonu, istakao da ne postoji plan odbrane zemlje od konvencionalnog napada, koja bi bila pobeđena u slučaju koncentrisane ruske vazdušne kampanje.

[adsenseyu5]

[adsenseyu1]

„Sposobnost koja je u temelju svih velikih oružanih snaga, oslabljena je samim procesom planiranja“, naveo je Barons u privatnom memorandumu u koji je „Fajnenšel tajms“ imao uvid.

Rojters podseća da se britanska vlada prošle godine obavezala da će ispuniti obaveze preuzete u NATO-u i do kraja decenije trošiti dva procenta bruto domaćeg proizvoda na odbranu, i obećanje da će povećati vojne troškove za 12 milijardi funti, na 178 milijardi u narednoj deceniji.

[adsenseyu1]

Kresanje vojnih troškova od 2010. godine, radi smanjenja rekordnog budžetskog deficita, dovelo je, međutim, do smanjenja boja pripadnika britanskih vojnih snaga za šestinu, a građanskih lica na službi u oružanim snagama za 30 odsto.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši šef BRITANSKOG generalštaba upozorava: Ako RUSIJA krene na nas, nema nam spasa!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.