Crna prognoza grupe eksperata ELN: „Rusija i NATO se pripremaju za rat“

Ilustracija

Prema izveštaju grupe eksperata za spoljno-politička pitanja iz organizacije „European Leadership Network“, (ELN), Sjedinjene Američke Države i Rusija aktivno se pripremaju za rat.

Ova crna prognoza došla je nakon analiziranja najveće tenzije između dve sile još od perioda Hladnog rata.

Vojne vežbe na samim granicama Rusije i NATO saveza sve su učestalije, a količina naoružanja kojom se suprotstavljene strane razmeću sve je veća.

„Mi ne tvrdimo da su lideri Rusije i SAD doneli konačnu odluku o početku sukoba, ili da je rat te dve strane neizbežan. Međuim, promenjena profila vojnih vežbi i njihov rastući intenzitet nešto je što se ne može poreći. Činjenica je da ovakve vežbe doprinose jedino povećanju međusobnog animoziteta“, navodi se u saopštenju pomenute organizacije ELN.

U daljem tekstu navodi se da je intenziviranje vojnih vežni počelo nakon eskalacije sukoba u Ukrajini početkom 2014. godine. Ono što takođe zabrinjava jeste činjenica da su vojne vežbe i jednih i drugih prilagođene isključivo strategijama odbrane i napada u skladu sa naoružanjem i kapacitetima koje poseduje druga strana.

„Iako portparoli jednih i drugih konstantno ponavljaju kako su vežbe uperene protiv ‘hipotetičkih protivnika’, karakteristike vežbi ukazuju na suprotno“, dodaju stručnjaci iz ELN.

Rusija je u martu 2015. godine sprovela takozvane „vežbe iznenađenja“, u kojima je učestvovalo 80.000 vojnika koji su simulirali odbranu granice, baš na teritoriji koja je najbliža zemljama NATO saveza.

Sa druge strane, vežba NATO-a koja je održana u junu, pod šifrovanim imenom „Saveznički štit“ uključivala je simulaciju borbe sa paravojnim jedinicama, poput onih koje čine proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Crna prognoza grupe eksperata ELN: „Rusija i NATO se pripremaju za rat“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.