ČUDO: Arheolozi otkrili 13 operisanih lobanja starih 6000 godina!

Advertisement

Ilustracija

foto: Wikimedia Commons

Nemački arheološki institut objavio je otkriće 13 lobanja starih oko 6000 godina na kojima se vide tragovi operativnih zahvata, nakon kojih su pacijenti preživeli.

Lobanje su u južnoj Rusiji pronašli arheolozi nemačko-ruskog istraživačkog tima. One su pripadale podjednako muškim i ženskim osobama, i to između 10 i 60 godina starosti.

[adsenseyu1]

Svima su rupe koje su ostale uočene na gornjoj strani lobanja, malo pozadi, a kako ivice nisu ostale oštre nego zaobljene, jasno je da se na ivicama kost regenerisala, što može da znači samo to da su te osobe živele još relativno dugo nakon operacija.

Reč je o tipičnoj trepanaciji.

O razlozima tih operacija naučnici se još spore. Očigledno se nije radilo o obrađivanju povreda nastalih nakon preloma lobanje ili povrede mozga, jer bi se inače tragovi pukotina na lobanji najverovatnije videli i izvan rupe.

Naučnici ne isključuju mogućnost da je reč o operaciji usled epilepsije ili migrena, kao ni da je reč o ritualnim zahvatima.

[adsenseyu1]

Pronađene lobanje iz bronzanog doba analizirane su mikropskopski i pomoću kompjuterske tomografije, navodi „American Journal of Physical Anthropology„.

Do sada najstarije lobanje s tragovima neverovatnih, izuzetno rizičnih operativnih zahvata na pacijentima koji su preživeli, potiču još iz 8. ili 9. veka pre nove ere.

Osim toga, arheolozi su takve lobanje iz različitih razdoblja pronalazili na nekoliko mesta širom Evrope.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUDO: Arheolozi otkrili 13 operisanih lobanja starih 6000 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.