ČUDO: Ispod velike pustinje Taklamakan u Kini pronašli ogroman okean!

Advertisement

Okean ispod peska

Kada zamislite pustinju, verovatno vam na pamet ne padaju velike količine vode. Ali to bi se moglo promeniti, bar kada je reč o pustinji Taklamakan koja se nalazi na severozapadu Kine.

Dok su merili količine ugljen-dioksida (CO2) u pustinjskom vazduhu, naučnici su primetili da koncentracija tog gasa rapidno opada u predelu pustinje koji se zove Tarim, piše Biznis insajder (Business Insider).

To se najverovatnije događa zbog ogromnog podzemnog okeana koji je toliko velik da sadrži više vode od pet Velikih jezera u Severnoj Americi.

„Nikada u istoriji ljudi se nisu ni usuđivali da zamisle da ispod peska postoji toliko vode“, rekao je profesor Li Jan s kineskog Instituta za ekologiju i geografiju, koji je bio vođa istraživanja.

„Zbog ovog otkrića naša definicija pustinje moraće da se promeni“, istakao je Li.

Naučnici već dugo sumnjaju da velike količine vode otopljene s obližnjih planina „cure“ ispod bazena, ali tačna količina vode bila je nepoznata.

Pre desetak godina, naučnici su otkrili da ugljen-dioksid nestaje na ovom području već deset godina, ali nisu shvatali zašto se to događa.

Kada su izmerili količine tog gasa na gotovo 200 lokacija u pustinji i uporedili ih sa njegovom količinom iz vode, mogli su da izračunaju koliko je vode oteklo u podvodni bazen.

„Naša procena prilično je konzervativna. Prava količina vode mogla bi biti daleko veća“, zaključio je Li, piše Biznis insajder.

(rts)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUDO: Ispod velike pustinje Taklamakan u Kini pronašli ogroman okean!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.