Čudo u Černobilu: Radioaktivne životinje šetaju šumama! – VIDEO

Advertisement

Radijacija

Nedavna naučna istraživanja zabeležila su nagli oporavak živog sveta na području nuklearne kataklizme u Černobilu, a naučnici još uvek ne mogu da objasne zašto se ovo dešava.

Od nuklearne katastrofe prošlo je 30 godina, celo područje je napušteno, a stanovnici iz okolnih gradova su raseljeni i nije im dozvoljen povratak.

Uprkos mnogim studijama koje su ispitivale ekološke posledice katastrofe, naučna javnost još uvek nije donela koncenzus vezan za to u kojoj meri je nesreća uticala na životinjski svet i vegetaciju na ovom području. Prvobitni izveštaji govore o stradanju životinja i biljaka na tom području.

[adsenseyu1]

Ipak, nedavna istraživanja pokazala su nešto sasvim drugo.

Broj životinjskih jedinki naglo je porastao, 42 kamere postavljene u okolini elektrane pokazale su da je područje naseljeno divljim životinjama i da pre podseća na prirodni rezervat nego na mesto najveće nuklearne katastrofe u istoriji sveta.

Foto:Tree research project

foto:Tree research project

– Vrlo je moguće da je broj životinja sada veći nego pre katastrofe – rekao je Džim Smit, istraživač sa fakulteta u Portsmoutu i dodao da ovo nipošto ne znači da je radijacija dobra za životinje.

[adsenseyu1]

Rezultat ovog istraživanja koliko je životinjski i biljni svet zapravo otporan na velike katastrofe.

Pogledajte video:

https://youtu.be/Bi3xMOH_I70

(jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudo u Černobilu: Radioaktivne životinje šetaju šumama! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.