Domaći analitičari tvrde: Angela Merkel dolazi u Srbiju da Kosovo približi nezavisnosti!

Advertisement

Pritisak

Glavni cilj posete nemačke kancelarke Angele Merkel 8. jula Srbiji biće da obezbedi kooperativnost u zaokruživanju nezavisnosti Kosova, tvrde domaći analitičari.

Iako smatraju da ova poseta nema onakav istorijski karakter kakav joj se pridaje, a i da će proteći u senci grčkog referenduma, analitičari joj ne umanjuju važnost.

„Očekujem da dođe do nastavka pritisaka na Beograd da još dalje spusti svoju crvenu liniju prema pitanju Zajednice srpskih opština.

Nedavno se Angela Merkel susrela i sa kosovskim zvaničnicima, ali bez obzira što se pričalo o nekim uslovima postavljenim Prištini, mislim da Priština i Berlin i te kako dobro sarađuju i koordiniraju svoje poteze“, precizira predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Svi ti potezi su, dodaje dalje Mitić, koordinisani zajedno sa Briselom i Vašingtonom sa ciljem da Beograd dalje popusti.

„ZSO je sama po sebi dovoljno problematičan kompromis, ako se podsetimo šta je cilj Briselskog sporazuma. A to je zaokruživanje, praktično formalno-pravno, kosovske nezavisnosti“, napominje Mitić.

[adsenseyu1]

„Puna implementacija Briselskog sporazuma, što u praksi znači puna podrška i kooperativnost Beograda implementaciji i zaokruživanju kosovske nezavisnosti. To je uslov svih uslova sa kojim ne samo Angela Merkel nego i njeni prethodnici na nižim nivoima, dolaze u Beograd“, očekivanja su i Đorđa Vukadinovića, urednika Nove srpske političke misli.

On pretpostavlja da će sve ostale teme biti sporedne.

„Sve će to biti na stolu, i reforme, i Srebrenica, svakako i neke privredne akvizicije kao što je ’Telekom‘, gde se nemački ’Dojče Telekom‘ pojavljuje kao glavni kupac i najveći interesent za kupovinu našeg ’Telekoma‘. To će biti važna tema, ali mislim da će se sve vrteti oko Kosova“, ističe Vukadinović.

Nemačka kancelarka je, pojašnjava Aleksandar Mitić, zahvaljujući uslovima Bundestaga već postavila dovoljno visoko lestvicu, pa nema potrebe da diže još više. Znamo, dodaje on, da će naredni korak biti zahtev da se potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima i zahtev da se ne blokira ulazak Kosova u Ujedinjene nacije. „Ali je u ovom trenutku za Berlin važno da se završi priča vezana za ZSO. S tim što je cilj da se od te strukture napravi nešto što bi zaista bila neka prilično isprazna ljuštura, bez suštinskih nadležnosti“, zaključuje Mitić.

Đorđe Vukadinović napominje da nema razloga za dramatizaciju kojoj je sklona srpska politička javnost, naročito prorežimska, koja, kako kaže, ovoj poseti pridaje neke dimenzije koje ona realno nema.

Poseta Merkelove je, tvrdi Vukadinović, važna pre svega za aktuelnu vlast, upravo zbog sećanja i asocijacije na prethodnu posetu Angele Merkel — koja je prema mnogim mišljenjima u velikoj meri koštala vlasti Borisa Tadića, s obzirom da nije bio dovoljno kooperativan, nije zadovoljio zahtev ili izašao dovoljno u susret zahtevima nemačke kancelarke.

„Glavni pritisak će biti da se ipak pre jeseni potpiše neki sporazum sa Prištinom. Već vidimo najave u medijima kako je sporazum nadohvat ruke, kako razlike nisu velike i kako bi bila prava šteta da se čeka jesen kad je, eto, skoro već sve dogovoreno“, zaključuje Vukadinović.

(rs.sputniknews.com)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Domaći analitičari tvrde: Angela Merkel dolazi u Srbiju da Kosovo približi nezavisnosti!"

  1. Aleksandar Crvenkovic | 7. jula 2015. u 20:08 | Odgovori

    REFERENDUM

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.