Donedavni bliski saradnik ruskog predsednika pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Vašingtonu!

Advertisement

Misteriozna smrt

Donedavni bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Vašingtonu.

Mihail Lesin (57), nekadašnji ruski ministar informisanja i jedan od pokretača državne televizije „Russia Today“, u još uvek nejasnim okolnostima umro je u četvrtak, a njegovo telo pronađeno je u hotelu „Dupont Circle“ u petak oko podneva.

Ruski državni mediji navode da je preminuo od srčanog udara, no „BBC“ navodi da je policija pokrenula istragu o smrti, što doduše ne mora da znači da se okolnosti smrti smatraju sumnjivim. Lesin je sve donedavno bio na čelu moćnog državnog medijskog konglomerata „Gazprom-Media Holding“, a sa direktorskog mesta se povukao iz, kako je naveo, porodičnih razloga.

On se prošle godine našao na udaru kritika američkog senatora Rodžera Vikera koji je tražio pokretanje istrage o načinu sticanja njegovog bogatstva. Činilo mu se neverovatnim da je zaposleni u državnim institucijama ili firmama u državnom vlasništvu mogao zgrnuti toliko novca da sebi u Los Anđelesu kupi porodičnu vilu vrednu čak 28 miliona američkih dolara.

Senator je u svom zahtevu izrazio sumnju da su milioni zapravo potekli od nekoga na crnoj listi ljudi koji se nalaze pod američkim sankcijama.

Ruska služba „BBC“-ja opisuje Lesina kao jednu od najuticajnijih osoba u ruskim medijima i u Rusiji uopšte. Prošle godine su ga optužili da je pokušao da prekine intervju sa ruskim vođom opozicije Aleksejem Navaljnim, dok se još emitovao na radio stanici čiji je on deoničar.

Spomenuti američki senator prozivao ga je da je on lično sprovodio Putinovu politiku cenzurisanja nezavisnih ruskih medija.

S druge strane, u Rusiji za Lesina imaju samo lepe reči. Hvale ga kao čoveka koji je došao na ideju da Kremlj pokrene „RT“, svoj odgovor na „CNN“ i slične informativne mreže, koji bi svetom pronosio vesti iz ruskog ugla.

Vladimir Putin je u izrazima saučešća njegovoj porodici rekao da je Lesin imao ogroman doprinos u stvaranju modernih ruskih medija.

(jutarnji.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Donedavni bliski saradnik ruskog predsednika pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Vašingtonu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.