Došao je do velikog OTKRIĆA nakon što je pokušao da uvede STRUJU u svoju šupu! – VIDEO

Arheologija

foto: YouTube

Luk Irvin došao je do velikog otkrića nakon što je pokušao da uvede struju u svoju šupu. On je u svom dvorištu otkrio ostatke najveće rimske vile u Britaniji u blizini mesta Tisbuti u engleskoj pokrajini Viltšir.

Dizajner tepiha po struci, postavljao je kablove ispod travnjaka kako bi njegova deca imala svetlo u šupi u kojoj igraju stoni tenis. Međutim, prilikom kopanja otkrio je nedirnuti veliki mozaik, broševe i kosti životinja, piše Dejli mejl.

Irvin je pozvao arheologe koji su tokom osam dana iskopavanja pronašli ostatke luksuzne rimske vile, za koju se veruje da je najveća u Britaniji. Arheolozi su, takođe, pronašli ostrige koje su se veštački uzgajale, a zatim žive prebacivale sa obale u buradima sa slanom vodom, što ukazuje na bogatstvo porodice koja je tu živela.

Pronađeni su broševi, novčići, kosti domaćih i divljih životinja, kao i rimski bunar, a identifikovan je i kovčeg deteta.

Veruje se da je vila izgrađena između 175. i 220. godine pre nove ere, a konstantno je obnavljana do sredine četvrtog veka nove ere.

Utvrđeno je, takođe, da su na samoj lokaciji živeli ljudi i pre Rimljana. Pronađena je grnčarija iz petog veka, kao i drvene strukture u okviru delimično uništene vile, što ukazuje na prisustvo rimsko-britanske porodice koja nije imala sredstava da održava kuću, ali je ostala na lokaciji.

Na lokaciji su otkriveni i tragovi postromanskog i predsaksonskog perioda.

„Ova lokacija nije dirana od njene propasti, pre oko 1.400 godina, i kao takva ima ogroman značaj.

Ovako detaljna i dobro sačuvana vila i imanje, čija zemlja nije obrađivana više od 1.500 godina, daje velike mogućnosti za istraživanje“, rekao je arheolog Dejvid Roberts.

(jutarnji.hr)