Džihadisti se suočavaju sa novim, moćnim neprijateljem: Poruka predsednika Kine

Advertisement

Predsednik Kine

Si Đinping, predsednik Kine, kazao je da će njegova država ojačati saradnju sa svetom u odlučnoj borbi protiv terorizma, nakon novog ubistva kineskih državljana.

Kineski lider je snažno osudio napad naoružanih džihadista na hotel u Maliju u kojem su među poginulima bila i trojica direktora državne kineske korporacije za izgradnju železnica.

Kina će ojačati saradnju sa međunarodnom zajednicom u odlučnoj borbi protiv terorističkog nasilja u kome stradaju nevini životi, a radi održavanja mira i stabilnosti – naveo je Si u saopštenju postavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ubijeni direktori bili su na razgovorima o projektima saradnje sa vladom Malija i imali su sastanak u hotelu u trenutku napada. Spasena su druga četiri kineska državljana.

[adsenseyu1]

Ovaj napad je usledio tek nekoliko dana nakon što su pripadnici Islamske države u Iraku ubili kineskog taoca Fanga Đinghuija, zajedno sa Norvežaninom Johanom Grimsgardom.

 

Fang Đinghui

Peking je locirao Fanga u iračkoj pokrajini Anbar i  napredovao u pregovorima o njegovom otkupu, ali je jačanje ruskih i francuskih vazdušnih napada izazvalo pometnju u organizacionoj strukturi islamista.

Kanali za pregovore su presečeni i pošto je džihadistima hitno bio potreban novac, a nisu ga dobili, ubili su Kineza.

Kineski mediji su odmah tada pisali da su ubistva taoca u vreme samita G20 i APEC bila objava neprijateljstva celom svetu.

Kineski izaslanik u UN u međuvremenu je pozvao na globalnu saradnju u brobi protiv terorizma, ali je sve ovo dobilo potpuno novu dimenziju nakon upada u hotel u Maliju, pa se zato sada oglasio i sam predsednik Si.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Džihadisti se suočavaju sa novim, moćnim neprijateljem: Poruka predsednika Kine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.