Džon Keri: Možda uopšte neće doći do Bregzita; Angela Merkel: Britanija nazad ne može!

Advertisement

Kancelarka Nemačke

foto: Tanjug

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je juče sumnju da će uopšte doći do Bregzita, dok je nemačka kancelarka odlučna – Britanija nazad ne može!

Većina ljudi koji su zaokružili izlazak i sami ne veruju u razvod Britanije i Evropske unije, niti znaju kako da ga sprovedu, napominje Keri.

On je boraveći u Dauning stritu rekao kako postoji „više načina“ da se povuče glas za napuštanje Unije, kao i da premijer Dejvid Kameron okleva da pokrene član 50, postupak za zvanični izlazak iz evropskog kluba.

Keri tvrdi da postoji nekoliko načina da do Bregzita ne dođe, dok Angela Merkel eventualno odustajanje od razdruženja Britanije naziva – pustim željama.

Keri je istakao kako se britanski premijer oseća „bespomoćno“ u slučaju pokretanja procedure u koju ni sam ne veruje i kako „nema pojma na koji način bi to izveo“.

[adsenseyu6]

– To ne zna ni većina onih koji su glasali za izlazak – dodao je američki sekretar jasno aludirajući na potencijalnog Kameronovog naslednika Borisa Džonsona, jednog od glavnih zagovarača Bregzita.

Kameron je zabrinut, naglašava Keri, da će Britanija na kraju dvogodišnjih pregovora biti izbačena iz EU bez trgovinskog sporazuma koji bi garantovao slobodno tržište.

Upitan da li takva konstatacija znači da je moguće povući ishod referenduma, Keri je uzvratio: „Za to postoji dosta načina. Ja kao državni sekretar ne želim danas da govorim o njima. To bi bila greška, ali svakako mislim da postoji nekoliko načina“.

Sjedinjene Američke Države bile su među najglasnijim navijačima da Britanija ostane deo Evropske unije, a sam Keri stao je iza upozorenja Bele kuće da će se u suprotnom Ostrvo naći na dnu liste trgovinskih pregovarača.

Prošle nedelje je naglasio i kako je „nemoguće da ne dođe do posledica“ zbog Bregzita.

Ukoliko britanska vlada pokrene član 50, slede dvogodišnji pregovori o povlačenju iz EU. Zvaničnici Unije su takav proces od trenutka aktivacije opisali kao „nepovratan“ iako to ne piše u samom članu. Pravni eksperti kažu da Dom lordova ima moć da promeni stav zemlje, ali bi to dovelo do „značajnih političkih posledica“.

Angela Merkel naglašava da nije vreme za ljutnju i žaljenje već za suočavanje sa situacijom.

Da je stvar gotova jasna je i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je juče naglasila da nije vreme za „puste želje“.

[adsenseyu1]

– Želim veoma jasno da kažem da nema povratka natrag – odgovorila je Merkelova upitana za mogućnost da Britanija „povuče“ Bregzit. Ona je rekla i da nije vreme za žaljenje i ljutnju, već da Evropa mora da se suoči sa situacijom.

KAMERON: PRIORITET JE OPSTANAK UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

Održati Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske na okupu je glavni prioritet, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron povodom zabrinutosti da bi konstitutivni narodi Britanije mogli zatražiti nezavisnost posle izglasavanja Bregzita.

„Očuvanje celovitosti Ujedinjenog Kraljevstva je najvažniji prioritet zemlje“, poručio je Kameron.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Džon Keri: Možda uopšte neće doći do Bregzita; Angela Merkel: Britanija nazad ne može!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.