Egipatski FARAON Sa-Nakhta bio je jedan od prvih DŽINOVA na svetu

Ilustracija

foto: pixabay.com

Posmrtni ostaci egipatskog faraona Sa-Nakhta otkrivaju da je ovaj vladar bio jedan od prvih džinova na svetu.

Drevna mitologija obiluje pričama o veoma visokim ljudima, koji su prema legendama bili dovoljno snažni da se suprostave bogovima. Izgleda da njihovo postojanje nije samo mit.

Ubrzani i prekomerni rast u medicini je poznat kao stanje gigantizma, a nastaje kao poremećaj ili stečena bolest žlezde hipofize.

Aktuelna istraživanja egipatskih mumija, upućuju da skelet koji prvobitno otkriven 1901. godine, pripada Trećoj dinastiji egipatskih vladara iz 2700. godine pre Hrista.

Reč je o egipatskom vladaru Sa-Nakht, čija je visina prvobitno procenjena na 170 centimetara.

Otkriće

foto: commons.wikimedia.org/Charles Samuel Myers

– Najnovijom ekspertizom utvrđeno je da je reč o najvišem čoveku Starog veka, čija je visina iznosila 198 centimetara – kaže egiptolog na Univerzitetu u Cirihu Mihael Habiht.

Objašnjenje leži u činjenici da su se egipatski kraljevi bolje hranili od ostatka stanovništva, pa njihov natprosečni rast i nije nešto što iznenađuje. Ipak podatak o visini Sa-Nighta i te kako je zanimljiv, u poređenju sa najvišim egipatskim vladarom Ramzesom II. On je živeo hiljadu godina posle Sa-Nakhta i dostigao visinu od 175 centimetara.

Najnovija studija Univerziteta u Cirihu pokazuje da su upravo kod Sa-Nakhta uočeni prvi znaci gigantizma u istoriji ljudske evolucije. Ovo je dakle prvi naučni dokaz, jer ostali kraljevi čiji su skeleti proučavani definitivno nisu imali ovu promenu u endokrinom sistemu.

Pomrtni ostaci prvog džina Starog veka sahranjeni su u elitnoj grobnici, što svedoči o tome da gigantizam nije predstavljao stigmu za tadašnje egipatsko društvo, piše Livescience.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Egipatski FARAON Sa-Nakhta bio je jedan od prvih DŽINOVA na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.