Federika MOGERINI otvoreno: Svrha, čak i postojanje EVROPSKE UNIJE su dovedeni u pitanje

Advertisement

Reakcija

foto: AP/Tanjug

Uoči sastanka Saveta EU 28. i 29. juna, Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poslala je ovog vikenda državama članicama Unije unapred pripremljeni primerak Globalne strategije EU u spoljnoj politici i bezbednosti.

Mogerinijeva će strategiju formalno predstaviti tokom predstojećeg sastanka u Briselu.

[adsenseyu6]

Njoj je prvobitno dat mandat da pripremi novu strategiju do zasedanja Evropskog saveta održanog u junu 2015. i zatraženo je od nje tu strategiju predstavi liderima EU u junu ove godine.

Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tokom poslednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, evropskim institucijama, uključujući Evropsku komisiju i Evropski parlament, evropsko civilno društvo u širem smislu, uključujući tink tenkove.

Napravljen je i sajt posvećen novoj strategiji – „europa.eu/globalstrategy/en„. Kako se navodi, strategija koja je elaborirana pod vođstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU.

Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Evropu tako i na globalnom nivou, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

„Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje. Ipak, našim građanima i svetu potrebna je jaka EU kao nikad pre. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, deli viziju i deluje zajedno. To je još tačnije posle britanskog referenduma“, navela je Mogerinijeva.

[adsenseyu1]

Ona je dodala da će članice EU „zaista morati da promisle o načinu na koji Unija funkcioniše“, ali da one „savršeno znaju za šta će raditi“. „Mi znamo šta su naši principi, naši interesi i naši prioriteti. Ovo nije vreme za neizvesnost: našoj Uniji je potrebna strategija.

Potrebna nam je zajednička vizija i zajednička akcija“, objasnila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Federika MOGERINI otvoreno: Svrha, čak i postojanje EVROPSKE UNIJE su dovedeni u pitanje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.