Grčka gori: Iznad Atine gust crni dim, turiste evakuišu sa zapaljenih plaža!

Advertisement

Evakuacija

Tri sela su evakuisana na grčkom poluostrvu Peloponezu, pošto ih je rano jutros zahvatio veliki šumski požar, nošen jakim vetrovima, javile su agencije, izveštavajući da je vatra izbila i u predgrađima Atine, iznad koje se vije gust crni dim, a požari su zahvatili i delove ostrva Evia.

http://twitter.com/northaura/status/622009655921872896/photo/1

Za sada nema izveštaja o žrtvama. Desetine stanovnika Atine napustilo je svoje domove jer se požar iz okolnih šuma širi zbog jakog vetra i visokih temperatura, a nad grčkom prestonicom nadvili su se oblaci dima.

Vatra je izbila i u istočnom delu Atine, nedaleko od sportskog centra fudbalskog kluba Panatenaikos. Više od 80 vatrogasaca, 18 vatrogasnih vozila i tri aviona bore se sa vatrenom stihijom, prenosi Rojters.

[adsenseyu1]

Premijer Aleksis Cipras je posetio Agenciju za operacije civilne zaštite kako bi se informisao o aktuelnoj situaciji gde je od svih zatražio da ulože maksimalne napore u gašenju požara, prenosi ANA.

Takođe je zatražio od načelnika grčkih oružanih snaga da pomognu u gašenju požara u oblasti Kareas u predgrađu Atine. Rojters navodi da bi Cipras mogao zbog najnovijeg razvoja događa da odloži rekonstrukciju svog kabineta koja se očekivala danas.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Itar-Tass izveštava da je požar izbio na planini Imitos, desetak kilometara od centra Atine i da su kuće u opasnosti. Požar je zahvatio jednu od padina i gore drveće i žbunje, a žitelji obližnjeg rejona se evakuišu. Pozivajući se na očevice, ruska agencija navodi da se prostor zahvaćen plamenom širi, ka istorijskom manastiru Svetog Jovana, i ka atinskim četvrtima Iliupoliju i Karei.

„Situacija je teška“, rekao je zamenik gradonačelnika u Vironasu Mihailis Karagianis, predgrađu Atine, nadomak oblasti koju je zahvatio požar.

Foto: AP

Grčku su poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu.

Snažan vetar širi plamen i u oblasti Lakonija na Peloponezu, gde su ka jednoj plaži upućeni čamci obalske straže kako bi spasili približno stotinu ljudi koji su se sakrili od plamena. Policijski izvor je rekao da je jedan muškarac preminuo od zadobijenih opekotina i respiratornih problema, preneo je Rojters.

[adsenseyu1]

„Situacija je kritikčna“, rekao je guverner Peloponeza Patros Tatulis državnoj televiziji. U toj oblasti vatrena linija se protegla na 15 kilometara i na njegovom gašenju angažovane su sve raspoložive snage sa Peloponeza. Evakuisana su tri sela i dva dečja kampa.

„To je pravi pakao, jer postoji na stotine džepova vatre“, kazao je gradonačelnik grada Monemvasia Iraklis Trikilis za TV Skaj. Šef civilne zaštite Tazos Mavropulos rekao je da su pojačanja iz celog područja pristigla na to područje. Mavropulos dodaje da je operacija komplikovana zbog planinskog terena i olujnih vetrova.

http://twitter.com/ekathimerini/status/621989612026597376/photo/1

Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete od požara, jer su vetrovi suviše jaki i ne očekuje se njihovo slabljenje, prenosi AFP. U međuvremenu izbio je i veliki požar na ostrvu Evia, nedaleko od grada Halkide, između oblasti Pisonas i Afrati.

Lokalnoj vatrogasnoj brigadi na licu mesta u pomoć su pritekli vatrogasci iz centralnih delova Grčke, prenosi ANA navodeći da se vatra brzo širi zbog jakog vetra.

(rojters)

Budite prvi sa komentarom na članku "Grčka gori: Iznad Atine gust crni dim, turiste evakuišu sa zapaljenih plaža!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.