Hrvatska želi da skladišti nuklearni otpad u Dvoru gde čak 80 odsto stanovništva čine Srbi!

Opasnost

Prostornim planom Hrvatske predviđeno je da se nuklearni otpad skladišti u opštini Dvor. Hrvatska mora da preuzme svoju polovinu radioaktivnog uranijuma 235 iz nuklearke „Krško“, o čemu su se Zagreb i Ljubljana dogovorili pre 15 godina.

Stanovnici Dvora su protiv te ideje. Stručnjaci i političari poručuju da je to bezopasno za ljude.đ

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća i saborski zastupnik za „Blic“, ne želi ni da podrži, ali ni da kritikuje nameru Zagreba, ali navodi da bi se, ako deponija bude izgrađena, u budžet opštine Dvor svake godine iz republičke kase slilo oko milion evra – što je dve trećine sadašnjeg opštinskog budžeta.

– Ništa ne može da se uradi bez opštine i mimo volje stanovnika. Naš zadatak je da im pomognemo da donesu najbolju odluku bez straha i prisile. Treba proceniti kolika je šteta i korist – kaže Pupovac.

U početnoj fazi tu bi, kako kaže, bili odlagani medicinski i nemedicinski otpad, poput radioaktivnih gromobrana. Tek u drugoj fazi bi dovozili drugi radioaktivni otpad.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor, kaže za „Blic“ da oseća strah zbog ove ideje.

– Informacije koje imam ne govore mi ništa. Imam samo poziv Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost da se uključimo u odabir lokacije. O novcu koji bismo dobijali niko ništa nije rekao – kaže on.

Dragan Šašo iz Lokalne akcijske grupe LAG Una kaže da se građani ne slažu sa ovom idejom. „Na toj lokaciji se nalazi i 150 izvora vode. Na svakih 200 metara je potok.

Pravila nalažu da se skladište smesti 20 kilometara od granice, što takođe nije ispoštovano“, kaže on.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska želi da skladišti nuklearni otpad u Dvoru gde čak 80 odsto stanovništva čine Srbi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.