Islamska država u ofanzivi: Džihadisti na samo 2.000 metara od najvećeg grada u Siriji! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Borci Islamske države danas su nastavili veliku ofanzivu prema najvećem sirijskom gradu Alepu, čiji je jedan deo do sad bio pod kontrolom snaga odanih sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, a drugi pod kontrolom raznih militantnih grupa koje se bore i protiv Asada i protiv IS.

Nakon što su u petak džihadisti IS zauzeli nekoliko sela u okolini grada, u subotu je stigla informacija da su se približili na samo dva kilometra od severnih kvartova koje još uvek kontrolišu Asadove snage.

Prema tvrdnji Sirijske opservatorije za ljudska prava reč je o najvećem uspehu IS-a otkad je krenula u ofanzivu tokom avgusta. Sve se to događa u jeku ruskih vazdušnih udara, čiji su ciljevi, prema tvrdnjama Moskve, upravo položaji Islamske države, ali Zapad tvrdi da su ruske bombe tek u manjoj meri dosad padale na IS, a u najvećoj meri na položaje raznih pobunjenika, među kojima su i pripadnici tzv. umerene opozicije, što je američki naziv za snage koje finansira i/ili obučava CIA.

[adsenseyu1]

Mnoge od tih pobunjeničkih grupa dosad su, a najviše na području Alepa, bili svojevrsna tampon zona između Asadovih snaga i IS-a, ali situacija se zahvaljujući ruskim udarima, čini se, postupno menja.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Dok IS napreduje, aktivisti s terena javljaju da Asadove snage, uprkos ruskoj podršci iz vazduha, uglavnom nastoje da zadrže položaje, a tek će se videti kako će se poneti u slučaju da se IS probije kroz poslednja dva kilometra u Alepu, zonu koja je još pod kontrolom pobunjenika, i krene u direktnu konfrontaciju s vojskom sirijskog predsednika.

[adsenseyu1]

Najnoviji uspesi IS dokaz su i slabih učinaka napada koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, koja tvrdi da bombe baca isključivo na Islamsku državu.

Borci iz Alepa gađaju položaje IS, Foto: APBorci iz Alepa gađaju položaje IS, Foto: AP

Inače, Amerikanci su u petak objavili da će revidirati svoju politiku podrške sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv IS, najavivši da će osigurati oružje i opremu proverenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći. To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak tog programa ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsednika Baraka Obame.

Na terenu u Siriji prisutni su i Iranci, koji službeno priznaju da su tamo poslali samo svoje vojne savetnike, a ne i trupe, ali Teheran ionako obilno finansira Hezbolah, koji se vrlo aktivno bori za Asadovu stvar. U petak su državni mediji u Iranu objavili da je IS u Siriji ubio generala vrlo uticajne iranske Revolucionarne garde Huseina Hamedanija.

Život je izgubio u blizini Alepa.

(jutarnji.hr, foto: AP)

Budite prvi sa komentarom na članku "Islamska država u ofanzivi: Džihadisti na samo 2.000 metara od najvećeg grada u Siriji! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.