Italijanski funkcioner šokirao javnost: MIGRANTI su nam potrebni da bismo imali za penzije! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Migranti – foto: Tanjug/AP

Italiji je potreban veći broj radnika migranata kako bi pomogli u finansiranju sve većeg broja penionera, upozorio je direktor italijanskog državnog penzionog fonda (INPS) otvoreno kritikujući vladinu antiimigrantsku politiku.

Aktuelne prognoze pokazuju da će se do 2045. godine u Italiji broj penzionera izjednačiti s brojem radnika, upozorio je na godišnjoj konferenciji INPS-a u utorak Tito Boeri, univerzitetski profesor koga je na mesto direktora penzionog fonda imenovala prethodna vlada levog centra.

Advertisement

„Broj doseljenika ključan je da bi se odnos onih koji primaju penzije i onih koji rade zadržao na održivom nivou“, upozorio je Boeri.

foto: AP/ Libyan Coast Guard

Ako se aktuelni demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjiće se u idućih pet godina za 300.000, napomenuo je. „To se može sporediti s nestankom grada poput Katanije“, pojasnio je.

Advertisement

„Prepolovimo li priliv migranata u idućih pet godina, naše stanovništvo smanjiće se dodatno za brojku koja odgovara sadašnjoj populaciji Torina„, naglasio je.

Italijani su loše informisani o tome koliko migranata trenutno živi u zemlji pa tako građani u proseku tvrde da oni čine 26 odsto stanovništva, dok je stvarni udeo migranata samo devet odsto, upozorava Boeri.

„Razlika između percepcije i stvarnosti daleko je izraženija ovde nego negde drugde. Posredi nisu tek predrasude već dezinformacije“, smatra on.

Kritikovao je takođe plan vlade o izmenama reforme penzionog sistema iz 2011. godine koja predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Vlada želi da kreira sistem u kome će se godine radnika i njegov staž sabirati, a pravo na penziju ostvarivati kada zbir dostigne 100.

Rim tvrdi da će ta promena stajati nekih pet milijardi evra godišnje, a Boeri prognozira da će iznos biti daleko veći i da će dostići 18 milijardi evra godišnje.

Nemoguće je vratiti stvari na početak kada je u pitanju reforma, ali moguća je veća fleksibilnost, naglasio je.

Advertisement

Novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obećao je oštre mere za suzbijanje ilegalnog doseljavanja i masovne deportacije, a Boerija je psole istupa optužio za politikantstvo. „Gde on živi? Na Marsu?“, napisao je Salvini na Tviteru.

(Skandalozno.rs, Izvor: index.hr)

Advertisement

2 komentara na "Italijanski funkcioner šokirao javnost: MIGRANTI su nam potrebni da bismo imali za penzije! – VIDEO"

 1. 918 kiss trusted | 5. jula 2018. u 22:52 | Odgovori

  It’s going to be finish of mine day, bbut
  before end I aam reading this great post to increase my
  experience. http://store.m2solutionsinc.com/shopcontent.asp?type=%3Ca+href%3Dhttp://paintedsage.info/sports-betting-secrets-advantages-of-on-line-sports-betting/

 2. scr888 casino malaysia download | 9. jula 2018. u 02:21 | Odgovori

  Great blog you have here.. It’s hard too find high-quality writing lijke
  yours nowadays. I honestly appreciate pepple like you!
  Take care!! http://www.minnesota.feb.gov/redirect.php?link=scr888.group

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.