Jordanski kralj kralj Abdulah: Dolazak TERORISTA u Evropu je deo turske politike!

Advertisement

Upozorenje

foto: AP

Jordanski kralj kralj Abdulah rekao je američkim kongresmenima da su ekstremni islamisti adut zvanične Ankare u rešavanju problema Bliskog Istoka, piše Gardijan.

Novinar Gardijana tvrdi da je imao uvid u stenogram tog razgovora jordanskog monarha sa rukovodiocima Kongresa SAD, među kojima je bio i predsednik Komiteta za oružane snage Senata Džon Mekejn.

„Problem je veći od Islamske države, ovo je treći svetski rat, sada se hrišćani, Jevreji i muslimani bore protiv otpadnika“, upozorio je jordanski kralj Amerikance. Razgovor se vodio 17. januara, a evo najvažnijih stvari koje je kralj Abudlah II od Jordana rekao:

– Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, „veruje da je radikalni islam rešenje svih problema u regionu“ i „činjenica je da je to što teroristi dolaze u Evropu deo turske politike; Turska i dalje dobija packe po rukama, ali i dalje se izvlači nekažnjeno“.

Libija je puna pripadnika britanskih jedinica SAS, koji se tamo raspoređuju od početka ove godine.

– Obaveštajne agencije žele da veb-sajtovi terorista ostanu „otvoreni da bi pratili ekstremiste“, a u Guglu su jordanskom monarhu rekli da „kod njih 500 ljudi radi na tome“.

Izrael žmuri na to što se pripadnici Al Kaide i Džabhat al Nusre šećkaju po njegovoj granici sa Sirijom jer „su im oni potrebni kao opozicija Hezbolahu“.

Abdulah je takođe kazao Amerikancima da i on hoće da pošalje jedinicu komandosa u Libiju da radi sa britanskim sasovcima. Ako treba, poslaće ih i u Somaliju i Keniju, rekao je jordanski kralj dodajući da ga posebno brine teroristička grupa Al Šabab, koja je povezana i sa Al Kaidom i sa Islamskom državom.

The Guardian. navodi na kraju i ove reči Abdale II: „Problem je mnogo širi od same Islamske države. To je treći svetski rat“. Neimenovani „izvor“ u Senatu SAD potvrdio je britanskom listu da je do ovog susreta jordanskog monarha sa američkim zakonodavcima zaista došlo.

Jordanske ambasade u Londonu i Vašingtonu zasad ne reaguju na reči koje The Guardian. pripisuje njihovom monarhu.

(Kurir, Gardijan)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Jordanski kralj kralj Abdulah: Dolazak TERORISTA u Evropu je deo turske politike!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.